Rabarbar z Ginem

Kompot z rabarbaru jest smakiem wiosny i lata. Nie dość, że pyszny to jeszcze czaruje kolorem. Gotuję cały gar takiego kompotu i pijemy go od rana do wieczora. Kompot z rabarbaru zamykam tez na ciepło w słoikach i cieszę się jego smakiem później.

Taki klarowny kompot z rabarbaru można też wieczorową porą połączyć z Prosecco, wódką czy Ginem. I na to ostatnie połączenie postawiłam, a efekt jest jeden – jest to połączenie doskonałe.

Przygotowując takiego drinka możecie do szejkera wrzucić skórkę pomarańczy, a na koniec całość można ozdobić kwiatami.

Taki koktajl podany w pięknym, ozdobnym kieliszku choć prosty, wydaje się bardzo elegancki. No i pyszny!

Rabarbar z Ginem

Notes

Kompot z rabarbaru
  • 1 kg rabarbaru
  • 3 l wody
  • 2 szklanki cukru
Rabarbar myjemy kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i całość gotujemy na małym ogniu ok 45 min - do godziny. rabarbar powinien się rozpaść, a kolor kompotu powinien być piękny, różowy.
Jeśli kompot wydaje się Wam zbyt mało słodki, dodajcie więcej cukru.
 
Rabarbar z Ginem
  • lód
  • 100/150 ml kompotu z rabarbaru
  • 50 ml Ginu
Wszystkie składniki wrzucamy do szejkera i porządnie mieszamy. 
Schłodozny i zmieszany koktajl wlewamy do kieliszka. 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.