Brak produktów w koszyku
Miodowy łosoś z żurawiną
Świetne połączenie miodu, sosu sojowego i żurawiny nadało charakter rybie. Miodowego łososia z żurawiną przygotujecie w 30 minut. To pyszne i proste danie, sami spójrzcie.
Łosoś z żurawiną w glazurze z miodu
2017-02-09 22:05:34
Serves 4
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
- pół kubka żurawiny (może być mrożona)
- pół szklanki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- ćwierć szklanki soku z żurawiny
- 2 łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE
- W misce mieszamy ze sobą miód, sos sojowy i sok z żurawiny. Dodajemy alkohol
- Rybę myjemy, oczyszczamy, osuszamy i zalewamy przygotowanym sosem.
- Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Naczynie lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze do pieczenia układamy rybę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.
- Marynaty nie wyrzucamy, przekładamy ją do rondelka, dodajemy żurawinę.
- Łososia pieczemy 10-15 minut (w zależności od grubości ryby).
- Marynatę w rondelku doprowadzamy do wrzenia.
- Trzymamy ją na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.
- Upieczonego łososia polewamy sosem z żurawiną.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz