Brak produktów w koszyku
Muffiny marchewkowe
Wiedziałam kogo poprosić o pyszne muffinkowe przepisy… Poprosiłam Paulinę i dostałam dwa – jeden przepis był na muffiny marchewkowe, a drugi na muffiny owsiane. Oba pyszne i oba pełne dobra.
Muffiny marchewkowe pachną cynamonem. Dodajemy do nich również orzechy włoskie. Biały cukier zastępujemy cukrem brązowym. Muffiny są lekkie, puszyste i pyszne. I pachną jesienią :)
Z podanych niżej składników upieczecie ok. 12 babeczek.
Pozdrowienia :)
A.
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 spore marchewki (starte)
- garść grubo posiekanych orzechów
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i brązowym cukrem.
- Jajka roztrzepujemy, łączymy z olejem i jogurtem.
- Mieszamy składniki sypkie z mokrymi.
- Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.
- Orzechy siekamy.
- Marchewki i orzechy dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Ciastem napełniamy foremki muffinkowe.
- Muffiny pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Konczi i Szpileczka
Pyszne muffinki, uwielbiam ich smak