Wiedziałam kogo poprosić o pyszne muffinkowe przepisy… Poprosiłam Paulinę i dostałam dwa – jeden przepis był na muffiny marchewkowe, a drugi na muffiny owsiane. Oba pyszne i oba pełne dobra.
Muffiny marchewkowe pachną cynamonem. Dodajemy do nich również orzechy włoskie. Biały cukier zastępujemy cukrem brązowym. Muffiny są lekkie, puszyste i pyszne. I pachną jesienią :)
Z podanych niżej składników upieczecie ok. 12 babeczek.
Pozdrowienia :)
A.
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 spore marchewki (starte)
- garść grubo posiekanych orzechów
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i brązowym cukrem.
- Jajka roztrzepujemy, łączymy z olejem i jogurtem.
- Mieszamy składniki sypkie z mokrymi.
- Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.
- Orzechy siekamy.
- Marchewki i orzechy dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Ciastem napełniamy foremki muffinkowe.
- Muffiny pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.



Pyszne muffinki, uwielbiam ich smak
Prezentują się przepięknie! Uwielbiam marchewkowe wypieki <3
Super przepis i wychodza pyszne ;) ! Czy mozesz tez podac ten przepis na Mufiny owsiane zaciekawil mnie ;)
Dziekuje ,pozdrawiam
Jasne, wrzucę go na stronę niebawem, a tymczasem poproszę o maila, wszystko prześlę :)
Po zakupie wyciskarki do owoców regularnie mam duże ilości resztek po wyciskaniu soku. Czy ktoś próbował ich używać do tego (albo podobnego przepisu)? Te resztki są dosyć suche (bo całość czy większość soku ląduje w szklance :) )
Pozdrawiam
Można spróbować, choć obawiam się, że cały smak wylądował wcześniej w szklance… :)