Brak produktów w koszyku
Ogórki małosolne
Nie byłabym sobą, gdybym nie zastanowiła się czy ogórki małosolne nie miały przypadkiem nazywać ogórkami małosłonymi. Ciekawe, co?
Ogórki małosolne rodem z Rościna. Przepis normalny, tradycyjny, najlepszy – przepis mojej Mamy.
Nastawcie, tak pachnie wiosna :)
Ogórki małosolne
2016-05-20 08:41:41
SKŁADNIKI
- duży słój
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l wrzącej wody
- 2 łyżki grubo mielonej soli
- koper
- chrzan
- czosnek - 1,5 główki (można więcej) - ok 10 ząbków
- listki wiśni lub czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE
- Sól rozpuszczamy we wrzątku.
- Ogórki myjemy.
- Na dnie słoja układamy koper, czosnek, liść chrzanu i ogórki.
- Następnie ponownie układamy - koper, czosnek itp
- Całość zalewamy wodą z solą i szczelnie zamykamy (zalewamy tą gorącą wodą z solą).
Uwagi
- Ogórki można jeść już na drugi dzień. My czasami jemy nawet po kilku godzinach.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Marzena
Już w tym roku 4 razy nastawiłam:-) Uwielbiamy:-)