Ogórki małosolne

ogórki małosolne

Nie byłabym sobą, gdybym nie zastanowiła się czy ogórki małosolne nie miały przypadkiem nazywać ogórkami małosłonymi. Ciekawe, co?

Ogórki małosolne rodem z Rościna. Przepis normalny, tradycyjny, najlepszy – przepis mojej Mamy.

Nastawcie, tak pachnie wiosna :)

Ogórki małosolne
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. duży słój
  2. 2 kg ogórków gruntowych
  3. 2 l wrzącej wody
  4. 2 łyżki grubo mielonej soli
  5. koper
  6. chrzan
  7. czosnek - 1,5 główki (można więcej) - ok 10 ząbków
  8. listki wiśni lub czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Sól rozpuszczamy we wrzątku.
  2. Ogórki myjemy.
  3. Na dnie słoja układamy koper, czosnek, liść chrzanu i ogórki.
  4. Następnie ponownie układamy - koper, czosnek itp
  5. Całość zalewamy wodą z solą i szczelnie zamykamy (zalewamy tą gorącą wodą z solą).
Uwagi
  1. Ogórki można jeść już na drugi dzień. My czasami jemy nawet po kilku godzinach.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
ogórki małosolne

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.