Brak produktów w koszyku
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to klasyk. Najważniejsze jest ciasto. I dodatki. A dodatki to słodka śmietanka i brązowy cukier.
Doskonałe ciasto na pierogi robi moja Mama. Do mąki pszennej dodaje gorącą wodę, szczyptę soli i jajko. Ciasto wyrabia, odkłada, przykrywa ściereczką, a po kilkunastu minutach odcina kawałki i rozwałkowuje cieniutko.
Można pierogi sklejać specjalną maszynką, która robi ozdobne warkocze. Można zawijać palcami, robić wzorki widelcem. Ja moje pierogi zwyczajnie wycięłam szklanką i zlepiłam palcami. Były piękne – delikatne, słodkie i wiejskie.
Przygotowywałam pierogi z zamrożonych jagód. Taki jagodowy sposób jest bardzo wygodny, ponieważ nie leje się z jagód sok. Jeśli jednak macie świeże jagody (i nie zechcecie ich zamrozić), dodajcie do jagód mąkę ziemniaczaną. Ona delikatnie zagęści sok. Zdecydowanie jednak polecam zamrożenie jagód i użycie takich do lepienia pierogów.
- 3 szklanki mąki
- szklanka gorącej wody (ale dolewamy powoli)
- szczypta soli
- jajko
- 3 łyżki oleju
- litr jagód
- brązowy cukier
- słodka śmietanka
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i jajko, mieszamy drewnianą łyżką.
- Malutkim strumieniem wlewamy gorącą wodę i mieszamy.
- Wody dolewamy tyle, aby ciasto odchodziło od ścianek miski.
- Przekładamy ciasto na stolnicę lub blat i wyrabiamy ręką.
- Ciasto powinno być gładkie i sprężyste, nie powinno się kleić.
- Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolewamy powolutku wody.
- Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, podsypujemy ciasto mąką.
- Dobrze wyrobione ciasto odkładamy na podsypaną mąką deskę/stolnicę i przykrywamy ściereczką.
- Po kilkunastu minutach odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
- Posiłkując się szklanką z ciasta wycinamy kółka.
- Na każde kółko nakładamy po łyżeczce jagód, dodajemy szczyptę cukru i zlepiamy pieroga.
- Tak przygotowane pierogi odkładamy na deskę/blat podsypany mąką.
- Aby ugotować przygotowane pierogi, w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz (woda powinna cały czas delikatnie wrzeć).
- Wrzucamy pierogi (małymi partiami) i gotujemy ok. minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
- Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta.


Dodaj komentarz