Zrobiliśmy sobie z Karolem prawdziwy domowy piknik. Była lemoniada (dla Karola), był CYDR (dla mnie), domowe, chrupiące frytki, wiosenna sałatka, kurczak w panierce z płatków kukurydzianych oraz w sezamie i słodkie lenistwo. Polecamy wszystkim :)
Frytki domowe kochamy najbardziej na świecie. Przepis już jest na mojej stronie, o TU :)
Przepis na kurczaka jest bardzo prosty. Wystarczy:
1. pierś z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w paski
2. posolić i popieprzyć
3. namoczyć pierć w roztrzepanym jajku
4. obtoczyć pierś w płatkach kukurydzianych (można płatki wcześniej potłuc tłuczkiem w woreczku foliowym)
5. usmażyć pierś na patelni z dodatkiem oliwy na złoty kolor – po kilka minut z każdej strony
Osoby uczulone np. na jajko mogą usmażyć przyprawione piersi obsypane ziarnami sezamu – bez maczania mięsa w jajku.
Do frytek podałam dwa sosy. Pierwszy to sos majonezowo-chili. Wystarczy majonez zmieszać z łyżką ostrej pasty chili.
Drugi sos to połączenie oliwy z oliwek (4 łyżki) z octem balsamicznym (3 łyżki), miodem (1 łyżka) i musztardą (1 łyżka).
To proste i szybkie danie, przekąski idealne na obiad, kolację czy majówkowy wypad.
Udanego tygodnia :)
Asia