Brak produktów w koszyku
OWOCOWE LIZAKI – truskawki i kiwi w czekoladzie z imbirem i chili
Najpierw pojawił się pomysł na truskawki maczane w ciemnej i białej czekoladzie. Następnie pomyślałam, że idealnie będzie, gdy przełamię smak czekolady – ciemnej – imbirem, białej – chili. Chciałam, żeby wszystko wyglądało estetycznie, postanowiłam więc nadziać truskawki na długie patyczki. Jeśli truskawki, to dlaczego nie inne owoce? Świetne okazało się kiwi. Za pomocą łyżeczki nakładałam czekoladę na owoce, a następnie posypałam czekoladę cukrowymi sercami. Patyczki włożyłam w kolorowe rurki.
Kurcze, to wszystko wygląda przepięknie, a smakuje obłędnie! Kwaśne, idealnie zielone kiwi w połączeniu z ciemną, gorzką, zmarzniętą czekoladą z dodatkiem imbiru to istna rozkosz. Smak truskawek zmieszanych z czekoladą, czy to białą-chili czy ciemną-imbirową przeszedł sam siebie. Powiem najmniej skromnie na świecie – całość wygląda cudnie, a smakuje niebiańsko. Takie lizaki to świetny pomysł na prezent, idealna przekąska czy dodatek do przyjęć.
* truskawki i kiwi
* biała czekolada + szczypta chili
* gorzka czekolada + kawałek startego imbiru
* patyczki do nadziewania owoców
* cukrowe serca lub inna posypka
* opcjonalnie – dla ozdoby – rurki, słomki, satynowe tasiemki
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, zostawiamy szypułki. Kiwi obieramy i kroimy w grube plastry – ok. 1 cm. W dwóch garnkach podgrzewamy wodę. Na garnki ustawiamy miski. W jednej misce rozpuszczamy połamaną, gorzką czekoladą, a w drugiej rozpuszczamy białą czekoladą. Do gorzkiej czekolady dodajemy kawałek startego imbiru. Do białej czekolady dodajemy szczyptę chili. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Owoce nadziewamy na patyczki i za pomocą łyżeczki nakładamy czekoladę. Posypujemy wszystko cukrowymi sercami lub inną posypką. Owoce w czekoladzie wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Gotowe! Smacznej rozkoszy :)
Asia
iza
świetny pomysł ;))