Brak produktów w koszyku
Placek z truskawkami i kruszonką
To już ostatnie truskawkowe dni. Radzę więc robić zapasy, bo zimą tęsknota za nimi potrafi dobić.
Dziś zapraszam po przepis na placek z truskawkami. To drożdżowe ciasto, ale nie wysokie i puszyste, lekko kruche. Jest idealne, bo dobrze czuć w nim owoce, pachnie masłem i ma dużo kruszonki! <3
Przepis na tę i inne truskawkowe pyszności znajdziecie w Magazynie SMAQ.
- *ciasto
- 350-400 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych lub 15 g drożdży świeżych
- 50 g cukru
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 cytryna - skórka otarta z cytryny
- 50 g masła
- *na ciasto
- 1 jajko + łyżka śmietany
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki brązowego cukru
- *kruszonka
- 10 dkg maki, 10 dkg brązowego cukru, 10 dkg masła
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu
- Jeżeli używamy normalnych drożdży - rozpoczynamy od przygotowania zaczynu.
- Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną pracować.
- W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli używamy drożdży instant, to właśnie teraz dodajemy je do miski wraz z całym cukrem.
- Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, oraz startą skórkę z cytryny.
- Mieszamy składniki płynne z sypkimi.
- Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
- Zostawiamy je w naczyniu przykrytym ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy do pełnych rozmiarów blachy.
- Zostawiamy blachę z wyłożonym ciastem w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
- W misce rozbijamy jajko i łączymy je z łyżką śmietany oraz łyżką cukru. Smarujemy masą ciasto.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. W misce mieszamy je z cukrem.
- Truskawki układamy na całej powierzchni ciasta.
- Przygotowujemy kruszonkę - masło ucieramy z mąką i cukrem.
- Posypujemy kruszonką całe ciasto.
- Placek drożdżowy pieczemy najpierw 15 minut w 200 stopniach, a następnie ok. 35 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem
- Zamiast truskawek można użyć innych owoców - np. malin, moreli, rabarbaru, jagód czy śliwek.
Dodaj komentarz