Brak produktów w koszyku
Puree z gruszki i pietruszki
Odkąd Karol w Little Chefie nauczył się jak przygotować to puree z gruszki i pietruszki, na stałe gości ono na naszym stole. Ale nie tylko naszym. Przygotowujemy je również dla Przyjaciół, którzy proszą mnie o przepis. Ten przepis jest więc dla wszystkich, którzy nasze puree już jedli i innych, którzy kochają aksamitne puree, pachnące masłem i gałką muszkatołową.
Puree z pietruszki, ziemniaków z dodatkiem gruszki jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs – od wołowiny przez kaczkę po drób.
Puree z gruszki i pietruszki najczęściej przygotowuje Karol. Robi to doskonale. Przepis jest pyszny i dziecinnie prosty, sami spójrzcie.
- *dla 3 osób
- 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
- 4 ziemniaki
- 1 średnia gruszka
- dwa kubki mleka
- dwie łyżki masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
- Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
- Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
- Całość gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
- Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
- Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
- Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
platki owsiane
Pietruszka i gruszka to jedno z moich ulubionych połączeń :D