Brak produktów w koszyku
RACUSZKI Z JABŁKIEM I SOSEM Z TRUSKAWEK
Racuszki to idealna propozycja śniadaniowa. Mój synek je uwielbia, zresztą tak samo jaki naleśniki. Racuchy świetnie smakują z dodatkiem kawałków jabłek. Zdarza mi się, że zamiast kroić jabłko, ścieram je na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta. Tych racuchów nie smażyłam na oleju. Do ciasta dodałam łyżkę masła i smażyłam je na suchej teflonowej patelni. Dzięki temu miały cudowny, biszkoptowy smak. Racuszki z jabłkiem idealnie smakowały z sosem z truskawek, który przyrządziłam z mrożonych owoców.
SKŁADNIKI:
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru waniliowego
* szczypta soli
* 2 jabłka
* 1 łyżeczka masła
* cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, posiekane lub rozpuszczone masło oraz mleko i żółto. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do składników. Całość miksujemy. Ciasto powinno być lekko gęste. Jeśli jest zbyt luźne, trzeba dodać więcej mąki. Jabłko obieramy ze skórki i albo kroimy na kawałki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię teflonową i bez grama tłuszczu nakładamy małe porcje ciasta. Racuszki smażymy ok. 2 minuty na każdej ze stron- aż zrumienią się na złoto.
Sos przygotowujemy z owoców (użyłam mrożonych truskawek). Rozmrażamy je, dodajemy łyżkę cukru i miksujemy blenderem.
Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy polane sosem lub z sosem w osobnym naczyniu.
Smacznego :)
Asia
Dodaj komentarz