Brak produktów w koszyku
Ryba po grecku
Rybę po grecku zawsze robi moja Mama. Nigdy nie wchodzę Jej w paradę, bo rybę Mama robi najlepiej na świecie. Zresztą nie tylko rybę.
Najgorzej było z przepisem, bo wiecie… Mama wszystko robi na oko… No ale udało się!
Smacznego :)
RYBA PO GRECKU MAMY JOLI
2014-12-21 11:46:42
SKŁADNIKI
- filety z dorsza lub morszczuka ok. 700 g
- jajko + mąka - do panierki ryby
- olej
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- papryka mielona słodka i ostra
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor.
- Rybę po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Farsz: cebulę kroimy w paseczki i szklimy na patelni.
- Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
- Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem.
- Warzywa przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
- Dusimy aż warzywa będą miękkie.
- Podczas gotowania doprawiamy całość do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Tak uduszone warzywa układamy na dnie półmiska. Na warzywach układamy rybę, na którą ponownie układamy warzywa.
Uwagi
- Przez cały czas słuchamy muzyki z filmu Grek Zorba, aby ryba się udała ☺
- (tak kazał Tata dopisać) :)
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz