Brak produktów w koszyku
CAPRESE

Caprese to klasyczna, włoska sałatka, którą przyrządza się z plastrów mozzarelli, pachnących słońcem pomidorów i aromatycznej, świeżej bazylii. Jej kolory symbolizują włoską flagę.
Moja sałatka też jest klasyczna. Jest klasycznie przepyszna. Aby jednak nie było zbyt klasycznie i nudno, postanowiłam podać ją w kieliszkach do Martini.
Caprese w kielszkach prezentowała się obłędnie. Tak bardzo, że zagościła w najnowszym numerze Magzynu SMAQ :)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- kilka listków rukoli
- 4 łyżki pesto Genovese
- sól, świeżo mielony pieprz
- listki bazylii
- opcjonalnie – oliwa z oliwek + ocet balsamiczny
- Pomidorki myjemy, suszymy, przecinamy na pół.
- Kulki mozzarelli odsączamy, odkładamy do miseczki.
- Do kieliszka lub miski wkładamy listki rukoli, dodajemy pomidory oraz mozzarellę.
- Do całości dodajemy pesto Genovese i bardzo delikatnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.
- Całość ozdabiamy bazylią.
- Sałatkę dodatkowo możemy skropić dobrą oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
- Pozdrowienia, Asia
Dodaj komentarz