Brak produktów w koszyku
Sernik krakowski Babci Ani
W duszy wiele mi gra. Dużo gotowania, jeszcze więcej fotografii. Dodatkowo kocham dziwne buty, kiecki, pierścionki i kolczyki. Nad życie uwielbiam szminki. I kiedy sobie o tym myślę, wiem, że jestem jak Babcia Ania. Szalona, waleczna, taka Morowa Panna. Idealna, wystrojona, elegancka, z białymi włosami i z mnóstwem szminek na toaletce. Z całego serca wierzę i w pokrewieństwo dusz i w to, że można mieć duszę starą jak świat. I właśnie chyba ja taką duszę mam – po Babci Ani i trochę sernikową.
O taki sernik poprosił mnie Tata. Mówił, że kiedy był mały, piekła taki Babcia Ania. Babcia- zakochana w Krakowie, mieszkała kiedyś przy ulicy Płaszowskiej – może to właśnie tam nauczyła się piec ten sernik? Kto wie…
Sernik krakowski obowiązkowo miał być na kruchym cieście, miał mieć charakterystyczną dla tego typu sernika kratkę. Według mojego Taty na wierzchu musiał być posmarowany rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z cukrem pudrem, ale nie tylko na paskach. Żółtka utarte z cukrem miały być i na paskach i pomiędzy nimi – masa żółtkowa na masie serowej – to właśnie jest sekret Babci Ani.
Możecie zwyczajnie posmarować sernik lukrem. Na zdjęciach nie ma kratki, jednak jest ona obowiązkowo przy pieczeniu sernika krakowskiego.
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru np. Cukier Królewski
- 200 g masła
- *masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jaj
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 100 g śmietanki 18 %
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kubek rodzynek
- kubek cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny, pomarańczy lub wody
- Kruche ciasto - przesianą mąkę łączymy z zimnym, posiekanym masłem i cukrem pudrem. Zagniatamy szybko całość, zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
- Twaróg mielimy w maszynce (trzy razy), ewentualnie traktujemy go blenderem, konkretnie.
- Do twarogu dodajemy po jednym jajku, miksujemy delikatnie. Kiedy dodamy wszystkie jajka, dosypujemy cukier, dodajemy miękkie masło. Miksujemy na gładką masę.
- Na koniec dodajemy wydrążone z laski wanilii ziarna, mąkę ziemniaczaną, rodzynki.
- Całość mieszamy. Masa jest gotowa.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy nasze rozwałkowane kruche ciasto - 2/3 ciasta.
- Zostawiamy 1/3 ciasta, będzie niezbędne do pasków.
- Aby ciasto nie rosło podczas podpiekana, nakłuwamy je widelcem.
- Podpiekamy w piekarniku - 15 minut w 170 stopniach.
- Po podpieczeniu ciasta wylewamy masę i przygotowujemy paski.
- Wałkujemy ciasto i na ukos przekładamy je uciętymi paskami.
- Ciasto pieczemy 60 minut w 160 stopniach.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Najpierw delikatnie, po ok 30 minutach, otwieramy całe.
- Po kolejnym czasie wyciągamy sernik i studzimy go. Kiedy będzie wystudzony, stężeje.
- Gotowy sernik polewamy lukrem.
- Aby przygotować lukier mieszamy cukier puder z płynem aż powstanie lukier.
Iza
Dzień dobry,nie rozumiem o co chidzi ztymi paskami ;((