Brak produktów w koszyku
Sylwestrowe beziątka
Jeśli w niedługim czasie ubijecie białka na sztywno, na wieczór beziątka będą gotowe. Serio, to łatwizna, a kto chciałby Sylwestra spędzic w kuchni? (wiadomo, że ja!):)
Oto krok po kroku, w ekspresowym mega skrócie plan na małe bezy (ok. 20 sztuk)
Potrzebujemy:
10 białek
440 g cukru
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
200 ml śmietanki 30%
2 serki mascarpone
dwie łyżki likieru, np. pomarańczowego
srebrne kuleczki cukrowe (lub inne)
owoc granatu
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtej. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i ocet – miksujemy.
2. Pianę z białek nakładamy na dwie blachy- łyżką. Zachowujemy odstępy miedzy bezami. Bezy posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy je korzystając z termoobiegu – 30 minut w 120 stopniach i 1,5 godziny w 100 stopniach. Możemy co jakiś czas zamieniać blachy miejscami – np. co 30-40 minut.
3. Po upieczeniu bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku, nawet do wieczora.
4. Śmietankę ubijamy na sztwyno, łączymy z mascarpone i likierem – masę nakładamy na bezy.
5. Bezy ozdabiamy ziarnami granatu. Najłatwiejszym sposobem wydobycia ziaren/pestek z granatu jest przekrojenie go i uderzanie łyżką w jego skórkę, nad miską. Ziarna same będą wskakiwały do miski.
6. Na masę śmietankowo-serkową nakładamy ziarna granatu, możemy całość ponownie posypać perełkami.
Asia :)
Dodaj komentarz