Tarta z tuńczyka – Martin Gimenez Castro dla MSC

Jak co roku przed Świętami przypominam wszystkim o rybnych przepisach, a co z tym idzie przywołuję tym samym magiczny znak MSC, który podczas rybnych zakupów przypomni Wam o zrównoważonych połowach.

“Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu. 

Od ośmiu lat organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) organizuje świąteczną kampanię edukacyjną, przypominając Polakom jak ogromny wpływ mają nasze decyzje zakupowe na ekosystemy morskie i zachęcając konsumentów do wyboru ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem MSC. Ten niebieski znak gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych połowów, prowadzonych zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi.”

 

W tym roku miałam przyjemność sfotografować rybne przepisy, które dla MSC przygotował Martin Gimenez Castro (Właściciel i Szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca 1-wszej edycji

programu Top Chef).

 

Sesja była cudowna, a potrawy obłędne!

Tarta z tuńczyka

SKŁADNIKI
1 kg tuńczyka z puszki w oleju z certyfikatem MSC
½ papryki czerwonej
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
0,5k g mąki pszennej
60g masła
250 ml ciepłej wody
sól
WYKONANIE
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmaż czosnek, pokrojoną w plastry czerwoną
cebulę, a następnie pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę. Dodaj tuńczyka i smaż wszystko
razem kilka minut. Na końcu dodaj oregano i odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z
ciepłą wodą i roztopionym masłem. Dodaj sól, wymieszaj uzyskując ciasto i odstaw na 1 godz przed
pieczeniem. Do wysmarowanej olejem formy do pieczenia wyłóż ciasto, a następnie masę z
tuńczykiem. Piecz co najmniej 30 min w temp. 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.