Brak produktów w koszyku
Pasztet z halibuta
Jak co roku przed Świętami przypominam wszystkim o rybnych przepisach, a co z tym idzie przywołuję tym samym magiczny znak MSC, który podczas rybnych zakupów przypomni Wam o zrównoważonych połowach.
„Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu.
programu Top Chef).
1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
100g śliwek wędzonych
150g boczniaków królewskich lub 50g borowików suszonych
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżki imbiru suszonego
½ łyżeczkI gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
WYKONANIE
Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy. Grzyby pokrój w drobną
kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól
i pieprz. Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp.
170 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Dodaj komentarz