Pasztet z halibuta

Jak co roku przed Świętami przypominam wszystkim o rybnych przepisach, a co z tym idzie przywołuję tym samym magiczny znak MSC, który podczas rybnych zakupów przypomni Wam o zrównoważonych połowach.

„Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu. 

Od ośmiu lat organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) organizuje świąteczną kampanię edukacyjną, przypominając Polakom jak ogromny wpływ mają nasze decyzje zakupowe na ekosystemy morskie i zachęcając konsumentów do wyboru ryb owoców morza z niebieskim certyfikatem MSC. Ten niebieski znak gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych połowów, prowadzonych zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi.”
 
W tym roku miałam przyjemność sfotografować rybne przepisy, które dla MSC przygotował Martin Gimenez Castro (Właściciel i Szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca 1-wszej edycji
programu Top Chef).
 
Sesja była cudowna, a potrawy obłędne!
 
 
Pasztet z halibuta
 
SKŁADNIKI
1 kg filetów z halibuta z certyfikatem MSC
100g śliwek wędzonych
150g boczniaków królewskich lub 50g borowików suszonych
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżki imbiru suszonego
½ łyżeczkI gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
WYKONANIE
Filety z halibuta zblenduj, dodaj pokrojone w plastry wędzone śliwki i przyprawy. Grzyby pokrój w drobną
kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do ryby. Wszystko razem wymieszaj, dodaj sól
i pieprz. Następnie masę przełóż do wysmarowanej masłem metalowej formy i piecz przez 30 min w temp.
170 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.