Brak produktów w koszyku
Śledzie po tajsku
Zapraszam po przepis Darii Ładochy na śledzie po tajsku.
Śledzie po tajsku
2018-12-20 17:26:33
SKŁADNIKI
- 500 g śledzia z certyfikatem MSC w solance
- 1 szklanka mleka
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 lub 2 limonek (zależy od ilości soku w limonce)
- 2 szalotki drobno posiekane
- duży pęczek kolendry
- 1 łyżka oleju (ja dodałam olej ryżowy)
- 2 papryczki chilli
PRZYGOTOWANIE
- Śledzia moczymy przez noc w mleku z sokiem z pomarańczy.
- Następnie wylewamy mleko, płuczemy śledzia w wodzie i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy do miski.
- Dodajemy drobno posiekane szalotki.
- W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki i drobno posiekaną kolendrę i olej.
- Mieszamy całość i wlewamy do śledzi.
- Dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, by się przegryzł!
Uwagi
- WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz