AROMATYCZNA SZYNKA PIECZONA

AROMATYCZNA SZYNKA PIECZONAZnalazłam w swoim notesie przepis  na marynatę, który dostałam od mojego Taty. To właśnie mój Tata przeważnie zajmuje się pieczeniem mięs w Święta. Marynata jest idealna. Jest w niej wszystko, co mięso do uzyskana idealnego smaku mieć powinno.

Natarłam więc moją szynkę przyprawami, nakłułam nożem, wbiłam ząbki czosnku i zostawiłam na noc w lodówce, aby przeszła wszystkimi smakami.

Jeśli chodzi o proporcje przypraw, to nigdy nie trzymam się ich kurczowo. Daję wszystkiego po kilka łyżek, porządnie nacieram mięso, tak aby przyprawy dotarły w jego każdy centymetr.

Szynkę pieczemy ok. godziny na każdy kilogram. W trakcie pieczenia podlewajmy szynkę sosem, który z niej wypłynie.

Szynka po upieczeniu jest aromatyczna i miękka. Jemy ją wraz z sosem i ziemniakami na obiad lub kroimy w plastry i dodajemy do kanapek wraz z dobrym chrzanem.

Jak dobrze, że zaraz Święta :)

 

AROMATYCZNA SZYNKA PIECZONASKŁADNIKI:

  • szynka – ok. 1 kg
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy miód
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek niedźwiedzi/majeranek (moze byc i jedno i drugie)
  • główka czosnku
 

 

AROMATYCZNA SZYNKA PIECZONAPRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia. Małym nożykiem robimy niewielkie nacięcia w mięsie. Całe mięso nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Następnie ponownie nacieramy mięso sosem sojowym, oliwą z oliwek i miodem. W nacięcia wkładamy kawałki ząbków czosnku.

Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Jesli nam się uda, możemy kilka arzy przewrócić je, tak by dokładnie wszystko się wymieszało.

 

 

 

Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę na każdy kilogram mięsa. Podczas pieczenia podlewamy szynkę sosem, który zbiera sie na dnie naczynia.

Po upieczeniu zostawiamy szynkę na ok. 10 minut, aby odpoczęła (pod przykryciem).

 

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *