Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄKruche ciasto ma to do siebie, że pięknie czaruje. Czaruje tak wspaniale, że racząc się jego smakiem łatwo zapomnieć ile w nim masła… No tak… Ale gdyby nie masło, nie byłoby tak uroczo kruche i pyszne.

 

Bardzo kruche tartaletki z kremem cytrynowym i bezą
Napisz recenzję
Drukuj
Do przygotowania ok. 6  tartaletek (lub 1 tartę) potrzebujemy
*ciasto kruche
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 150 g zimnego masła
  3. 2 żółtka
  4. 75 g cukru pudru
  5. *do foremek – masło + bułka tarta
*lemon curd
  1. 4 cytryny
  2. 8 łyżek cukru pudru
  3. 60 g masła
  4. 3 jajka
*beza
  1. 4 białka
  2. 160 g cukru drobnego
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
  4. 1 łyżka octu
CIASTO KRUCHE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło w kawałkach.
  2. Całość siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy.
  3. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
LEMON CURD
  1. Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, dajemy wszystko do garnuszka.
  2. Dodajemy cukier oraz masło, na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
  3. Jajka w osobnej miseczce roztrzepujemy.
  4. Kiedy cytryny z masłem będą gorące, a cukier się rozpuści, małym strumieniem wlewamy jajka do garnuszka – STALE MIESZAMY.
  5. Mieszamy ok. 5minut aż masa zacznie gęstnieć.
  6. Lemon curd przelewamy do słoika lub miski i schładzamy w lodówce – masa stężeje.
BEZA
  1. Białka ubijamy na sztywno stopniowo, małymi partiami dodając cukier.
  2. Na koniec dajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu. Piana musi sztywna i lśniąca.
CAŁOŚĆ
  1. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  2. Schłodzone ciasto delikatnie podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wycinamy koła do tartaletek. Możemy foremki do tartaletek przykładać do ciasta, wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem.
  3. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut – na delikatnie złoty kolor.
  4. Podpieczone tartaletki, studzimy, nakładamy do nich lemon curd.
  5. Na lemon curd nakładamy ubitą na sztywno pianę z białek.
  6. Ponownie wstawiamy tartaletki do piekarnika – na ok. 15 -20 minut do 160 stopni.
  7. Jeśli macie palnik, mozecie wykorzystać go do podpieczenia bezy. Ja tak właśnie zrobiłam. Wystarczy opiec/opalić bezę średnim płomieniem z każdej strony.
  8. Jeśli nie macie foremek do tartaletek, z podanych składników możecie zrobić normalnej wielkości tartę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

3BARDZO KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *