Biszkopt idealny

Zapraszam do polubienia mojego Instagrama, na którym na co dzień jest duużo jedzenia :)
@joanna2606

Wiecie jaki to biszkopt idealny? Ano taki, który nie opada i jest równiusieńki. Taki, który nie przyprawia Was o siwe włosy i na którego widok nie chce się ryczeć. Mam taki przepis. Prób było wiele. Najczęściej moje biszkopty wyglądały jak po wypadkach samochodowych. Tak, to właśnie dlatego  kocham piec bezy, a nie biszkopty :)

No dobrze, pora więc rozprawić się z biszkoptem. Powiem Wam jak upiekłam ten, który widzicie na zdjęciu.

  • do upieczenia biszkoptu użyłam tortownicy o średnicy 18 cm (wysokość 9 cm)
  • nie smarowałam tortownicy żadnym tłuszczem
  • jajka były wyjęte prosto z lodówki
  • cukier był zwykły
  • na koniec dodaną mąkę mieszałam szpatułką
  • obie mąki były przesiane
  • po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika i upuściłam blaszkę z góry na blat stołu (dwa razy) :)

a oto cały przepis i przygotowanie:

Biszkopt idealny
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4 jajka
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 110 g mąki pszennej
  4. 30 g mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek.
  3. Starannie oddzielone białka umieszczamy w misce miksera i zaczynamy je ubijać.
  4. Zaczynamy od średnich obrotów. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
  5. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy białka na sztywno co jakiś czas dodając po łyżce cukru.
  6. Kiedy zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
  7. Wyłączamy mikser.
  8. Do piany z białek i żółtek dodajemy przesiane obie mąki - partiami, małymi porcjami.
  9. Po każdym dodaniu mąk, mieszamy całość szpatułką - delikatnie i powoli, wykonujemy wolne ruchy.
  10. Chodzi o to, aby nie napowietrzać już zbytnio masy.
  11. Kiedy mamy masę gotową (dobrze rozprowadzoną mąkę), przygotowujemy tortownicę.
  12. NIE SMARUJEMY TORTOWNICY TŁUSZCZEM, NIE WYKŁADAMY JEJ PAPIEREM.
  13. Przelewamy masę do tortownicy, wyrównujemy wierzch masy i wstawiamy ciasto do piekarnika.
  14. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut.
  15. Możemy patyczkiem sprawdzić czy biszkopt jest gotowy.
  16. Po 40 minutach wyciągamy biszkopt z piekarnika i z góry upuszczamy go na blat (spuszczamy na dół, zrzucamy).
  17. Po takim rzuceniu (spuszczeniu na blat) odkładamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
  18. Kiedy biszkopt wystygnie, długim nożem oddzielamy biszkopt od rantów formy i wyciągamy go.
  19. Gotowe!
Uwagi
  1. *tortownica 18 cm (średnica) i 9 cm (wysokość)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *