BUŁKI Z SEZAMEM

bułki z sezamem Domowe bułki z sezamem są cudownie miękkie, ciut słodkie i pięknie pachną. Idealnie smakują zarówno z wołowym burgerem jak i serem z miodem, co przetestował mój syn :)

Podczas pieczenia wspaniale wyrastają. Możemy posypać je sezamem, ale i płatkami midałów, parmezanem i solą czy też ziołami.

Bułki możemy upiec spore, jak do hamburgerów, albo mniejsze, podając je np. do zupy czy sałatki.

 

SKŁADNIKI (na 6 sporych bułek):

  * 25 g świeżych drożdzy

  * pół szklanki mleka

  * 15 g cukru (ciut więcej niż łyżka, 1 łyżka to 13 g)

  * 25 g masła

  * 0,5 łyżeczki miodu

  * 0,5 łyżeczki soli

  * 250 g mąki pszennej

  * żółtko – do posmarowania bułek

  * ziarna sezamu – do posypania bułek

bułki z sezamem

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodajemy cukier, 1-2 łyżki mąki i odstawiamy do momentu, aż zaczną pracować. Resztę mąki

przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło, miód, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy/zagniatamy całość do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. W razie potrzeby podsypujemy wszystko mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30- 40 minut. Ciasto powinno ładnie wyrosnąc. Polecam też wstawienie miski z ciastem do piekarnika na

grzanego do 30-40 stopni na ok. 30 minut. :)

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki – kształt i wielkość wg gustu. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

Pozdrowienia, Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *