CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z ZIOŁAMI

CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z ZIOŁAMIBrukselkowego szału ciąg dalszy. Dziś przepis na bardzo szybki, chrupiący i aromatyczny sposób na brukselkę.

Brukselkę podałam z bardzo chrupiącą bułką tartą podsmażoną na masełku wraz z czosnkiem i ziołami.

Tak przygotowana brukselka może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

 

 

 

 

CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z ZIOŁAMISKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • brukselka (ok. 15 szt.)
  • sól
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (2 łyżki)
  • bułka tarta (5, 6 łyżek)
  • zioła – oregano, tymianek, rozmaryn (garść)
 

 

 

 

CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z ZIOŁAMIPRZYGOTOWANIE:

Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy brzydkie listki. Gotujemy ją w osolonym wrzątku ok 15 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy bułkę tartą, mieszamy całość. Bułka powinna wchłonąć masło i zarumienić się na złoty kolor. Na samym końcu dodajemy świeże, posiekane zioła, mieszamy.

 

 

Do bułki tartej, na patelnię, dodajemy brukselkę. Mieszamy wszystkie składniki, podsmażamy brukslkę.

Brukselkę wraz z bułką tartą można też zapiec w piekarniku – ok. 10 min w 190 stopniach.

 

Smacznego :)

A.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *