GRATIN DAUPHINOIS

GRATIN DAUPHINOIS

Dania au gratin to dania zapiekane, najczęściej w białym sosie. Gratin dauphinois to francuski klasyk. To zapiekanka ziemniaczana, ale ciut podkręcona – czosnkiem, obowiązkowo masłem i gałką muszkatołową. Jest niebiańsko pyszna, spróbujcie.

Tę zapiekankę przygotowałam z kolorowych ziemniaków. Są dostępne np. w Piotrze i Pawle.

Zapraszam do pobrania Magazynu SMAQ! :)

GRATIN DAUPHINOIS
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 1 kg ziemniaków – mogą być różne kolory, użyłam fioletowych i białych
  2. 300 ml mleka 2%
  3. 300 ml śmietanki 30%
  4. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  5. 1 łyżeczka musztardy
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 2 łyżki masła
  8. 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
  3. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką.
  4. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę.
  5. Ziemniaki gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
  7. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały.
  8. Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
GRATIN DAUPHINOIS GRATIN DAUPHINOIS GRATIN DAUPHINOIS GRATIN DAUPHINOIS

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *