Hummus

hummus
Kocham hummus! I tradycyjny i z granatem i z chrzanem i z kolendrą i z oliwkami. I nawet z awokado, po prostu każdy. Zawsze mam w domu puszkę ciecierzycy i pastę tahini, wiec gdy zachodzi potrzeba przygotowania szybkiej przekąski, jestem uratowana. 

Kuminu, który nadaje charakteru hummusowi nie mylcie z kminkiem. Zapach i smak kuminu jest powalająco orientalny. Zachwycająco pasuje do hummusu i innych potraw tego typu. Na całą puszkę ciecierzycy dałam łyżeczkę kuminu. Jest bardzo aromatyczny, tak samo jak kolendra. Dlatego radzę zapoznać sie najpierw z jego zapachem. Nie wszystkim on odpowiada. Być może z kuminem jest tak jak z kolendrą… Podobno za miłość do kolendry odpowiadają geny, bo ją podobno albo się kocha albo nienawidzi. 

 

HUMMUS
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. puszka ciecierzycy (250 g)
  2. kilka łyżek płynu z ciecierzycy + ewentualnie zimna woda
  3. 3 łyżki tahini
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  6. sok z połowy cytryny (limonki)
  7. łyżeczka kuminu
  8. sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciecierzycę odsączamy (płyn zlewamy do miseczki).
  2. Miksujemy ją z posiekanym czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny.
  3. Dodajemy kilka łyżek płynu z odsączonej ciecierzycy, oliwę z oliwek oraz kumin i sól.
  4. Ponownie wszystko miksujemy, hummus powinien mieć konsystencję pasty, ktorą swobodnie można nabierać na chlebek czy tez rozsmarowywać.
  5. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dolewamy do niego wody (do momentu uzyskania dobrej konsystencji).
Uwagi
  1. Hummus możecie podać z ziarnami granatu, ziołami lub hiszpańskimi oliwkami, które bardzo dobrze z nim smakują.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 hummus hummus hummus hummusHUMMUS Z AWOKADO

 hummus

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *