Brak produktów w koszyku
Strucla z serem
Przepis na tę struclę z serem dostałam od Doroty. Przepis jest dopracowany i doskonały. Strucla wspaniale wyrosła. Kapitalnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu. Zapiszcie sobie ten przepis, bo jest świetny. Dzięki Dorota!
Strucla z serem
2020-03-16 08:46:37
ciasto drożdżowe
- 0,5 kg mąki pszennej
- 14 g świeżych drożdży (lub paczka suszonych - 7 g)
- pół szklanki mleka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 70 g masła
- cukier waniliowy (lub esencja)
masa serowa
- 300 g twarogu półtłustego
- pół szklanki cukru
- pół łyżki mąki pszennej
dodatkowo
- prostokątna blaszka (jak na chleb)
- papier do pieczenia
- jajko
- cukier puder + sok z cytryny (lub woda)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie strucli rozpoczynamy od zaczynu.
- Drożdże mieszamy z lekko ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski miksera. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie lub rozpuszczone masło.
- Do tych składników dodajemy również wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto porządnie wyrabiamy - ok 7-10 minut (np. mikserem z hakiem).
- Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie serek mieszamy z cukrem, dodajemy pół łyżeczki mąki pszennej. Możemy również dodać wanilię, skórkę z cytryny lub rodzynki.
- Po godzinie przekładamy wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką.
- Rozciągamy ciasto (dłonią lub wałkiem) na prostokąt (o grubości ok 0,5 cm).
- Powierzchnię ciasta smarujemy przygotowanym serkiem (zostawiamy 1 cm wolnego ciasta przy każdym boku.
- Posmarowane ciasto zwijamy w rulon (jak makowiec), a następnie ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż - ZOSTAWIAJĄC ZLEPIONĄ GÓRĘ (ok. 2 cm).
- Przecięte dwa paski przeplatamy ze sobą (jak warkocz).
- Takie zaplecione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 1,5 do dwóch godzin do wyrośnięcia.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra - dół).
- Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto pieczemy 40 minut.
- Lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem.
Uwagi
- Lukier robimy mieszając cukier puder z niewielką ilością wody lub soku z cytryny czy też pomarańczy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz