Strucla z serem

Przepis na tę struclę z serem dostałam od Doroty. Przepis jest dopracowany i doskonały. Strucla wspaniale wyrosła. Kapitalnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu. Zapiszcie sobie ten przepis, bo jest świetny. Dzięki Dorota!

Strucla z serem
Napisz recenzję
Drukuj
ciasto drożdżowe
  1. 0,5 kg mąki pszennej
  2. 14 g świeżych drożdży (lub paczka suszonych - 7 g)
  3. pół szklanki mleka
  4. 3 żółtka
  5. szczypta soli
  6. pół szklanki cukru
  7. 70 g masła
  8. cukier waniliowy (lub esencja)
masa serowa
  1. 300 g twarogu półtłustego
  2. pół szklanki cukru
  3. pół łyżki mąki pszennej
dodatkowo
  1. prostokątna blaszka (jak na chleb)
  2. papier do pieczenia
  3. jajko
  4. cukier puder + sok z cytryny (lub woda)
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie strucli rozpoczynamy od zaczynu.
  2. Drożdże mieszamy z lekko ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
  3. Mąkę przesiewamy do miski miksera. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie lub rozpuszczone masło.
  4. Do tych składników dodajemy również wyrośnięty zaczyn.
  5. Ciasto porządnie wyrabiamy - ok 7-10 minut (np. mikserem z hakiem).
  6. Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  7. W tym czasie serek mieszamy z cukrem, dodajemy pół łyżeczki mąki pszennej. Możemy również dodać wanilię, skórkę z cytryny lub rodzynki.
  8. Po godzinie przekładamy wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką.
  9. Rozciągamy ciasto (dłonią lub wałkiem) na prostokąt (o grubości ok 0,5 cm).
  10. Powierzchnię ciasta smarujemy przygotowanym serkiem (zostawiamy 1 cm wolnego ciasta przy każdym boku.
  11. Posmarowane ciasto zwijamy w rulon (jak makowiec), a następnie ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż - ZOSTAWIAJĄC ZLEPIONĄ GÓRĘ (ok. 2 cm).
  12. Przecięte dwa paski przeplatamy ze sobą (jak warkocz).
  13. Takie zaplecione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 1,5 do dwóch godzin do wyrośnięcia.
  14. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra - dół).
  15. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  16. Ciasto pieczemy 40 minut.
  17. Lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem.
Uwagi
  1. Lukier robimy mieszając cukier puder z niewielką ilością wody lub soku z cytryny czy też pomarańczy.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.