Kompot z rabarbaru

 

rabarbar1

 

Smak i zapach dzieciństwa. Tak kojarzy mi się rabarbar. Moja Mama obierała go i dawała mi miseczkę z cukrem. Maczałam go i gryzłam. Uwielbiam tak robić do dziś. Moj Karolek też.

Kompot z rabarbaru to smak wiosny i lata. Przygotowuję zawsze nieco słodszy kompot po to, by później rozrzedzić go wodą lub lodem.

Kompot z rabarbaru jest świetną bazą do drinków. Zróbcie go koniecznie i kupcie Prosecco. Mam super drinkowy przepis :)

 

KOMPOT Z RABARBARU
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI NA KOMPOT Z RABARBARU (słodki)
  1. 500 g rabarbaru
  2. 300 g cukru
  3. 1 - 1,2 l wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Rabarbar myjemy - nie obieramy i kroimy na kawałki.
  2. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż rabarbar całkiem sie rozpadnie.
  3. Kompot ma cudnie różowy kolor.
  4. Możemy go odcedzić i przelać do butelek.
  5. Pozostały rabarbar możemy wykorzystać jako nadzienie do ciasta.
  6. Możemy go również przesmażyć i zamknąć w słoiku.
  7. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 RABARBAR RABARBAR

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *