Brak produktów w koszyku
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
To moje ukochane drożdżówki. Najlepiej na świecie robi je Pani Irenka z Rościna. Można upiec je z dowolnymi owocami – rabarbarem, jagodami, truskawkami czy też ze śliwkami. Są puszyste i przepyszne, a kruszonka i lukier są najlepsze!
Mamy więc śliwki z Dębska, drożdżówki z Rościna i idealny koniec wakacji :)
Zapraszam po sekretny przepis na najlepsze drożdżówki ze śliwką i kruszonką!
- 900 g maki pszennej
- 10 dkg drożdży (100 g)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- ćwierć kostki masła
- śliwki - ok 1 kg
- dodatkowo- 1 jajko do posmarowanie bułeczek tuż przed upieczeniem
- 10 dkg maki, 10 dkg masła i 10 dkg cukru
- * cukier puder (szklanka)
- * odrobina wody, ciut soku z cytryny
- Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże, mieszamy je z połową kubka ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki.
- Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem.
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy olej, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, białka, oraz żółtka, które wcześniej utarliśmy z cukrem
- Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do składników.
- Ciasto wyrabiamy przez kilkanaście minut.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąka stolnicę i wyrabiamy przez chwilę.
- Następnie wałkujemy je na kształt prostokąta.
- W każdy centymetr wyrośniętego ciasta delikatnie wcieramy masło.
- Posmarowane masłem ciasto zwijamy w rulon.
- Kroimy rulon tak, by wyszło ok. 24 ślimaczków.
- Zawijasy układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
- Powinny urosnąć i połączyć się.
- Po wyrośnięciu, na każdą drożdżówkę nakładamy śliwki.
- Na owoce i drożdżówki nakładamy kruszonkę, którą robimy następująco: 100 g masła ucieramy wraz z cukrem (100 g) i mąką (100 g).
- Na koniec smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy po kolei każdą blachę drożdżówek osobno - w 180 stopniach przez niecałe ok. 20 -30 minut- do zrumienienia się bułeczek.
- Po upieczeniu lukrujemy drożdżówki.
- Lukier: dużą ilość cukru pudru łączymy z małą ilością wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Ważne: nawet jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, nie podsypujemy go mąką! Do "opanowania" zbyt rzadkiego ciasta używamy masła lub oleju. Smarujemy nim dłonie i rozkładamy ciasto uzyskując pożądany kształt.
- Z tego przepisu wychodzi spora ilość drożdżówek. By zachować ich świeżość, pakuję część w woreczki foliowe i mrożę. Po odmrożeniu znowu są idealnie puszyste. Jemy je popijając ciepłe kakao lub poranną kawę :)
Dodaj komentarz