KORZENNE ŚLIWKI NA CIEPŁO

KORZENNE_ŚLIWKI NA_CIEPŁOChoć za oknem wiosna, na straganie prawdziwa jesień. Nasza jesień jest piękna i złota i cudnie smaczna, pachnąca cynamonem, goździkami, kardamonem i rumem.

Przygotowałam błyskawiczny, rozgrzewający kompot ze śliwek. Był z dodatkiem cukru muscovado, imbiru, kardamonu oraz anyżu. Był mocno aromatyczny. Piliśmy go na ciepło, jak herbatę. Śmiało można do kubka dodać kieliszek rumu – to połączenie jesienno-idealne, polecam :)

 

 

 

 

 

 

 

 

KORZENNE_ŚLIWKI NA_CIEPŁOSKŁADNIKI:

    • ok. 10 śliwek
    • laska cynamonu
    • ok. 3 łyżek cukru muscovado*
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 3-4 ziarna kardamonu
    • 3-4 plasterki imbiru
    • opcjonalnie rum
 
 
 
 
 
 

KORZENNE_ŚLIWKI NA_CIEPŁOPRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy je do garnuszka i zalewamy wodą. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i smaki się przegryzą.

*Jeśli nie mamy cukru muscovado, całość możemy poslodzić cukrem brązowym, białym lub miodem.

Kompot powinnien byc lekko słodki i aromatyczny.

Jeśli potrzebujemy silnego wzmocnienia i rozgrzania, do kubka naparu możemy dodac kieliszek rumu.

 

Pozdrowienia,

Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *