Kurczak po baskijsku

Moje Mieszkanie_Kobieta z pasją

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Już sama nie wiem czy pyszniejszy jest sam kurczak czy ryż ze wszystkimi dodatkami, który cudnie piecze się chłonąc wino i bulion. Jedno jest pewne, kurczak po baskijsku jest daniem cudownie pysznym. Kawałki kurczaka podsmażone wstępnie na maśle, a następnie dopieczone w piekarniku z ryżem pachnącym papryką, chorizo i pomarańczami zadowoli każdego smakosza.

Kurczak po baskijsku to danie jednogarnkowe. Ryż świetnie smakuje również na zimno, sprawdziłam :)

Kurczaka po baskijsku przygotowałam dla Magazynu Moje Mieszkanie. Miałam ogromną przyjemność znaleźć się w Numerze Specjalnym „Najpiękniejsze dekoracje domu” w dziale „Kobieta z pasją”. I to prawda, Gary są moją absolutną pasją, która łączy się i ze starymi książkami kucharskimi, kryształami, nalewkami i fotografią.

Fotografie – Kasia Mach&Robert Danieluk, dziękuję!

KURCZAK PO BASKIJSKU
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 kurczak podzielony na kawałki
  2. 15 dag kiełbaski chorizo
  3. 2 posiekane ząbki czosnku
  4. 1 cebula
  5. papryki – różne kolory
  6. kubek ryżu
  7. kubek bulionu drobiowego
  8. kubek białego wina
  9. garść czarnych oliwek
  10. garść świeżych ziół
  11. masło, papryka, sól, pieprz
  12. pomarańcza
PRZYGOTOWANIE
  1. Kurczaka doprawiamy solą, pieprze, papryką. Obsmażamy chwilę na maśle, odkładamy.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i chorizo.
  3. Dodajemy paprykę, oliwki i zioła, zasypujemy wszystko ryżem, mieszamy.
  4. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy. Dodajemy wino.
  5. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, trzymamy kilka minut na małym ogniu.
  6. Ryż z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Na ryżu układamy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka oraz sparzone i pokrojone kawałki pomarańczy.
  8. Danie zapiekamy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kurczak z ryżem i chorizo. aromatyczny ryż z kurczakiem kurczak po baskijsku z ryżem kurczak po baskijsku.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.