KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMI

KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMI

Aromatyczny, pachnący cytryną, masłem, ziołami i piwem – bardzo chrupiący i soczysty – taki był ten kurczak.

Pieczenie kurczaka na butelce z piwem to świetny pomysł. Ja swojego kurczaka nadziałam na metalową rurę :) Przyrząd kupiłam w Tchibo, jest świetny.

Kilka godzin przed pieczeniem dokładnie natarłam kurczaka przyprawami, a między mięso i skórę włożyłam zioła, czosnek i cytrynę.

Podczas pieczenia wszystkie smaki pięknie łączyły się ze sobą, piwo wypłeniało kurczaka od wewnątrz. Wszystkie soki spływały na ziemniaki, które ułożyłam pod kurczakiem. To fajny i ciekawy sposób na kurczaka, gorąco polecam :)

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

    • * cały kurczak
    • * piwo w butelce
    • * pół kostki masła
    • * cytryna
    • * zioła – tymianek, rozmaryn
    • * czosnek
    • * papryka słodka
    • * sól
    • * ziemniaki
    • * cebula
KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMIPRZYGOTOWANIE:

Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i siekamy. Cytrynę i zioła myjemy. Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą. Dokładamy plastry cytryny oraz zioła.

Jeśli do pieczenia kurczaka wykorzystujemy piwo, butelkę wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.

Jeśli do pieczenia używamy przyrządu np. z Tchibo, do rury wlewamy piwo. Nadziewamy kurczaka (na rurę z piwem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy cytrynę oraz zioła.

 

 

 
KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMIPiwo lub przyrząd ustawiamy na blaszce, na blaszkę wykładamy obrane, umyte i pokrojone i doprawione solą ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w spore kawałki cebulę oraz całe ząbki czosnku (w łupinkach).

Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach. Kurczak powinien pięknie się zezłocić,

Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka piwem, które spłynie na blachę.

Smacznego,

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *