Kurczak ze śliwką w boczku

roladki z kurczaka

Kurczak ze śliwką w boczku może być obiadem, a może być też przekąską. Niekoniecznie męską, choć do piwa pasuje idealnie. Mini roladki z piersi kurczaka super smakują z lekko słonym boczkiem i rozpływającą się w ustach śliwką. W roladkach czuć rozmaryn, który wspaniale pasuje i do mięsa i do śliwki. Możecie takie roladki podać same lub np. z puree z pietruszki

Kurczak ze śliwką w boczku
Napisz recenzję
Drukuj
dla 2 osób
  1. 2 piersi kurczaka
  2. 6-10 suszonych śliwek
  3. 6-10 plastrów boczku
  4. świeży rozmaryn (kilka gałązek)
  5. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z ewentualnych kostek i białych błonek.
  3. Piersi dzielimy na 2 - 3 części i delikatnie je rozbijamy.
  4. Każdy kawałek mięsa doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na rozbitym kawałku układamy śliwkę i gałązkę rozmarynu.
  6. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku.
  7. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika (190 stopni) na ok 25 minut.
Uwagi
  1. Piersi możemy podzielić na mniejsze kawałki, ale roladki możemy też przygotować z całych piersi. Pierś po oczyszczeniu nacinamy w środku i robimy "kieszonkę". Do kieszonki wkładamy śliwkę i rozmaryn, a całą pierś otulamy boczkiem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
roladki z kurczaka

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *