Muszle faszerowane zapiekane w pomidorach

muszle faszerowane w pomidorach

Bardzo lubię ten przepis. Makaron muszle możemy faszerować dowolnie. Może to być ricotta, może być mascarpone. Oba serki połączone z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, ziołami czy innymi ulubionymi dodatkami tworzą wspaniały farsz. Najbardziej lubię faszerowane muszle zapiekane w pomidorach. Muszle świetnie smakują i na ciepło i na zimno. Gorąco polecam :)

MUSZLE FASZEROWANE MASCARPONE I ZAPIEKANE W POMIDORACH
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 4 osób
  2. 250 g makaronu muszle (conchiglioni rigati)
  3. 500 g pasty pomidorowej
  4. sól, pieprz, oregano
  5. 250 g serka mascarpone
  6. 5 łyżek pesto pomidorowego
  7. 10 pomidorów suszonych
  8. garść małych kaparów
  9. garść świeżej bazylii
  10. mozzarella
  11. kiść pomidorów koktajlowych
  12. oliwa z oliwek
  13. świeża bazylia – do posypania po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE
  1. Muszle gotujemy al dente.
  2. Mascarpone mieszamy z pesto, pokrojonymi suszonymi pomidorami, kaparami i posiekaną bazylią. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
  3. Sos pomidorowy wlewamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy sól, pieprz, zioła, mieszamy.
  4. Każdą muszlę nadziewamy masą z serka mascarpone – po ok. łyżeczce masy.
  5. Nadziane muszle układamy na sosie pomidorowym.
  6. Na całość układamy kawałki porwanej palcami mozzarelli oraz małe pomidorki koktajlowe.
  7. Muszle polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
  8. Po upieczeniu muszle posypujemy solidnie świeżą, posiekaną bazylią.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
muszle w pomidorach muszle w pomidorach z ziołami makaron faszerowany w pomidorach

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *