OMLET BISZKOPTOWY

OMLET BISZKOPTOWYOmlet biszkoptowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników czy naleśnika pieczonego. Świetnie smakuje np. z konfiturą rabarbarowo-truskawkową.

Jest puszysty, pachnie masłem, to dobry posiłek na początek dnia zapewniający sporą ilość energii.

Omlet najpierw smażymy na patelni, następnie podpiekamy go krótko w piekarniku.

OMLET BISZKOPTOWYSKŁADNIKI (na 1 omlet):

    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • łyżka masła
    • słodka konfitura
    • cukier puder – do oprószenia przed podaniem
 
 
OMLET BISZKOPTOWYPRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jajka myjemy, odzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka w osobnej misce ucieramy mikserem. Do żółtek dodajemy połowę ubitej na sztywno piany, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę piany, ponownie delikatnie mieszamy, tak aby całość nie opadła.

Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, rozprowadzamy łopatką. Smażymy 4 minuty. Po tym czasie patelnię z omletem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ponownie na 4 minuty.

Po upieczeniu podważamy omlet łopatka i wysuwamy na talerz. Możemy też podważyć delikatnie omlet, przykryc patelnię talerzem i odwracając ją wyłożyć omlet.

Omlet podajemy z konfiturą, oprószamy cukrem pudrem.

Miłego dnia,

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *