Brak produktów w koszyku
Frittata z pomidorami
Extra łatwe, super pyszne, turbo proste – takie jest to danie. Frittata to nic innego jak prawie omlet przygotowany z dobrych jaj i dodatków. To super propozycja na śniadanie :)
Zapraszam do zakupu mojej książki o drugich śniadaniach. (43 przepisy za 9,99) :)
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 5 małych pomidorków
- mała cukinia
- szczypiorek
- sól morska
- pieprz
- Przygotowujemy patelnię/naczynie, które możemy wstawić do piekarnika.
- Jajka myjemy, osuszamy, wbijamy do miski, dodajemy mleko, roztrzepujemy całość, solimy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy masę jajeczną.
- Po minucie do masy dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i pokrojoną w plastry lub wstążki cukinię.
- Całość podsmażamy ok. 5 minut, a następnie wstawiamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut.
- Całość zapiekamy aż jajka się zetną, a warzywa zrumienią.
- Frittatę doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zuza
prosty a jaki efektowny :) to świetna alternatywa zwykłej jajecznicy. Można jeść oczami!