Pączki Mamy

Każdy Tłusty Czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Może dlatego, że łatwiej je zrobić, może dlatego, że nie trzeba mieć dobrego humoru by je smażyć.

Ten rok jest jednak inny. Postanowiłam usmażyć pączki – zabrałam się do nich ze spokojem i miłością. I wyszły przecudowne – prawdziwe. Pączki Mamy są cudnie wyrośnięte, drożdżowe, chrupiące, wspaniałe!

Korzystajcie z tego przepisu, bo jest super!

Pączki Mamy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na ok 20 pączków
  2. 50 dag mąki pszennej
  3. 5 żółtek
  4. 1 szklanka mleka
  5. 5 dag drożdży
  6. 6 łyżek cukru
  7. 3 łyżki masła
  8. 2 łyżki spirytusu
  9. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  10. szczypta soli
  11. litr oleju do smażenia (lub smalcu)
  12. lukier: cukier puder + sok z pomarańczy
  13. złoty jadalny brokat
  14. słoik marmolady
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnuszku podgrzewamy mleko (nie może być gorące!)
  2. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.
  3. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
  4. Do miski miksera dajemy żółtka, wsypujemy cukier - całość ucieramy na puszystą masę.
  5. Do dużej misy przesiewamy mąkę.
  6. Dodajemy porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli - zagniatamy ciasto.
  7. Dodajemy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło.
  8. Porządnie mieszamy ciasto do połączenia wszystkich składników - ciasto powinno być dość rzadkie.
  9. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (40 min do godziny).
  10. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę.
  11. Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką.
  12. Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok 1 cm.
  13. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić.
  14. Korzystając ze szklanki wycinamy kółka.
  15. Kółko kładziemy na dłoni, dodajemy łyżeczkę konfitury - zlepiamy kółko i formujemy kuleczkę.
  16. Kulki odkładamy na ściereczkę podsypaną mąkę (lub deskę czy stolnicę).
  17. Wszystkie kulki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (40-60 min).
  18. Po tym czasie, w garnku rozgrzewamy olej lub smalec.
  19. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu).
  20. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym.
  21. Pączki polewamy lukrem i oprószamy jadalnym brokatem.
  22. Lukier przygotowujemy mieszając szklankę cukru pudru z sokiem z pomarańczy.
  23. Sok musimy dodawać powoli - stale całość mieszając.
Uwagi
  1. *przepis pochodzi z książki Tadeusza Barowicza - Domowe książki i faworki, wyd. Olimp Media
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *