Pesto z rukwi wodnej

pesto z rukwi wodnej

Karol na całe rozsmakował się w rukwi wodnej. Wszystko za sprawą Hani Majlert, która i Karola i dzieci z Little Chefa oprowadziła po sowim polu.

Rukiew wodna jest kapitalna w smaku. Jest ostra i konkretna. Można ją dodawać do sałatek i kanapek, można też przyrządzić pesto, które doskonale odnajduje się w towarzystwie domowych kopytek.

Pesto świetnie smakuje na chlebie, grzankach i z makaronem. Zróbcie go więcej, znika w oka mgnieniu!

Pesto z rukwi wodnej
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. rukiew woda (dwa kubki zioła, dwie solidne garści)
  2. 5 łyżek ziaren słonecznika
  3. pół szklanki dobrej oliwy z oliwek
  4. sól/pieprz - do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Rukiew wodną płuczemy, odrywamy z niej grube gałązki.
  2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni - na rumiani (pilnujemy by się nie spaliły!)
  3. Rukiew umieszczamy w mikserze, dodajemy oliwę, słonecznik, sól i pieprz i całość porządnie miksujemy.
  4. Oliwę możemy dodawać partiami by zadowoliła nas konsystencja pesto.
  5. Ja lubię pesto lekkie - takie, które ma konsystencję sosu, więc daję więcej oliwy.
  6. Jeśli chcecie by pesto miało konsystencję pasty, dajcie mniej oliwy.
Adapted from inspiracja: Hania Majlert
Adapted from inspiracja: Hania Majlert
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
pesto z rukwi wodnej

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *