Pieczone buraki z pomarańczą i kolendrą

BURAKI-Z-POMARAŃCZĄ

Burak to wdzięczne i bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Wystarczy użyć odrobiny wyobraźni by wyczarować czy to pyszną zupę czy sałatkę. A może i ciasto czekoladowo-buraczane.

Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczą, kolendrą i serem jest świetną przekąską lub idealną kolacją.

Kiedy pieczemy buraki, karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Buraki po upieczeniu są aromatyczne i słodkie. Świetnie komponują się z owocami – jabłuszkiem czy pomarańczą.

Pieczenie buraków jest też świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu czy ochoty na obieranie i krojenie buraków. 

Sposobów na upieczenie buraków jest kilka.

*Możemy wyszorować buraki i w całości, nie obierając ich, zawinąć każdego w folię aluminiową i zapiec godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, obieramy buraki. Możemy pokroić wszystkie w kostkę i przechować w lodówce używając wedle potrzeby czy to do sałatki czy zupy.

*Możemy też wyszorować buraki i ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym lekko skrapiając je dobrą oliwą. Zapiekamy godzinę w 200 stopniach.

* Możemy również buraki obrać i pokroić w pożądane kawałki. Tak przygotowane buraki skrapiamy np. olejem lnianym i balsamico i również zapiekamy godzinę w 200 stopniach.

Tak przygotowane buraki możemy wykorzystać do przygotowania zupy, przekąski czy też kolacji.

PIECZONE BURAKI Z POMARAŃCZĄ, KOLENDRĄ I KOZIM SEREM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *ilość buraków, pomarańczy i orzechów wg gustu (na dwa mniejsze buraki możemy przeznaczyć pół pomarańczy i 4 orzechy – będzie to porcja dla 1 osoby)
  2. Czerwone buraki
  3. Pomarańcza
  4. Orzechy włoski
  5. Kozi ser
  6. Kolendra
  7. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu, łyżka musztardy
PRZYGOTOWANIE
  1. Nieobrane, ale starannie umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w naczyniu żaroodporny.
  2. Buraki pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
  3. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i filetujemy. Kroimy cząstki nie pozostawiając białych części.
  4. Orzechy prażymy na suchej patelni – do zrumienienia.
  5. Kolendrę myjemy i siekamy.
  6. Sos przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z połowy pomarańczy, łyżkę miodu oraz łyżkę octu balsamicznego i musztardy.
  7. Na talerzu układamy plastry buraków, filety pomarańczy oraz uprażone orzechy.
  8. Całość posypujemy kozim serem (lub ser nakładamy w kawałku).
  9. Dodajemy kolendrę oraz sos.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *