Brak produktów w koszyku
Kolorowe marchewki z jajkiem w koszulce

A dokładnie – kolorowe marchewki smażone na maśle z czosnkiem, ziołami podane z jajkiem w koszulce.
Do dzieła więc! Marchewki i ostre noże w dłoń. A następnie – patelnia, masło, garść ziół, czosnek w łupinkach i sól. I na tym koniec. Smażą się marchewki pięknie i chłoną smaki. I rumienią na myśl o tym, że dorzucę do nich za chwil kilka garść zielonego, świeżego groszku, a później jajko, w którym ukryte jest to, co najlepsze – płynne żółtko.
I już.
Smażyłam, bo czasu na piekarnik nie miałam.
Smażyłam, bo gotowanie smaków nie chłonie.
Smażyłam, bo kontrolę nad ich kolorem i chrupkością miałam pełną!
Prawie jak wiersz, co? A za oknem słońce i wiosna i żyć się chce :)
Pozdrowienia, Asia
- *na dwie porcje
- kolorowe marchewki* (ok. 10 sztuk)
- łyżka oliwy z oliwek
- dwie/trzy łyżki masła
- gałązka rozmarynu
- garść świeżego tymianku
- 6 ząbków czosnku w łupinkach (lub pół główki czosnku w łupince)
- garść świeżego, zielonego groszku (może być mrożony)
- sól (użyłam różowej)
- świeżo mielony pieprz
- 2 jajka wiejskie
- łyżka octu
- łyżka majonezu (do podania już na talerzu do jajka) - opcjonalnie
- Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż w cienki słupki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewki, dodajemy masło.
- Kiedy masło się rozpuści, dodajemy zioła i czosnek, mieszamy całość.
- Marchewki smażymy na maśle wraz z czosnkiem i ziołami przewracając je co jakiś czas (co kilka minut).
- Marchewki będą miękły i podsmażały się, złapią chrupiącą skórkę.
- Marchewki smażymy ok 20-30 minut, aż będę lekko miękkie (al dente).
- Pod koniec smażenia do marchewek dodajemy groszek, całość solimy do smaku.
- W garnku gotujemy spora ilość wody, dodajemy sól i ocet.
- Jajko wbijamy do małej miseczki, a kiedy woda zacznie się gotować, wolnym ruchem wlewamy je do wrzątku.
- Po dodaniu jajka do garnka z wrzątkiem przez chwilę nie robimy zupełnie nic. Kiedy po chwili białko się zetnie, delikatnie łyżką zbieramy białko jajka formując owalny kształt.
- Jajko zostawiamy we wrzątku przez 3 minuty. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
- Po 3 minutach wyjmujemy jajko na ręcznik papierowy i wbijamy drugie jajko.
- Na przygotowany talerz wykładamy marchewki. Możemy dodać czosnek (będzie miękki, sam wyjdzie z łupinki). Na marchewki nakładamy jajko.
- Całość oprószamy solą, dodajemy zioła, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.
- Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę domowego majonezu.
- *Jeśli nie uda Wam się kupić kolorowych marchewek, użyjcie pomarańczowych :)



RH
Przepięknie podane :)