Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to klasyk. Najważniejsze jest ciasto. I dodatki. A dodatki to słodka śmietanka i brązowy cukier.

Doskonałe ciasto na pierogi robi moja Mama. Do mąki pszennej dodaje gorącą wodę, szczyptę soli i jajko. Ciasto wyrabia, odkłada, przykrywa ściereczką, a po kilkunastu minutach odcina kawałki i rozwałkowuje cieniutko.

Można pierogi sklejać specjalną maszynką, która robi ozdobne warkocze. Można zawijać palcami, robić wzorki widelcem. Ja moje pierogi zwyczajnie wycięłam szklanką i zlepiłam palcami. Były piękne – delikatne, słodkie i wiejskie.

Przygotowywałam pierogi z zamrożonych jagód. Taki jagodowy sposób jest bardzo wygodny, ponieważ nie leje się z jagód sok. Jeśli jednak macie świeże jagody (i nie zechcecie ich zamrozić), dodajcie do jagód mąkę ziemniaczaną. Ona delikatnie zagęści sok. Zdecydowanie jednak polecam zamrożenie jagód i użycie takich do lepienia pierogów.

Pierogi z jagodami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 3 szklanki mąki
  2. szklanka gorącej wody (ale dolewamy powoli)
  3. szczypta soli
  4. jajko
  5. 3 łyżki oleju
  6. litr jagód
  7. brązowy cukier
  8. słodka śmietanka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i jajko, mieszamy drewnianą łyżką.
  2. Malutkim strumieniem wlewamy gorącą wodę i mieszamy.
  3. Wody dolewamy tyle, aby ciasto odchodziło od ścianek miski.
  4. Przekładamy ciasto na stolnicę lub blat i wyrabiamy ręką.
  5. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste, nie powinno się kleić.
  6. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolewamy powolutku wody.
  7. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, podsypujemy ciasto mąką.
  8. Dobrze wyrobione ciasto odkładamy na podsypaną mąką deskę/stolnicę i przykrywamy ściereczką.
  9. Po kilkunastu minutach odrywamy po kawałku ciasta, podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  10. Posiłkując się szklanką z ciasta wycinamy kółka.
  11. Na każde kółko nakładamy po łyżeczce jagód, dodajemy szczyptę cukru i zlepiamy pieroga.
  12. Tak przygotowane pierogi odkładamy na deskę/blat podsypany mąką.
  13. Aby ugotować przygotowane pierogi, w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
  14. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz (woda powinna cały czas delikatnie wrzeć).
  15. Wrzucamy pierogi (małymi partiami) i gotujemy ok. minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
  16. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *