Ryba w pomidorach

OKOŃ W POMIDORACH, PESTO I PINI

Padło na okonia morskiego – to właśnie okonia kupiliśmy na Targu Śniadaniowym u Pana “Z kutra ryba”.

Możecie kupić też inną, białą rybę, np. dorsza. Najlepiej kupić filety.

Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20-25 minut.

Do ryby można podac ryż lub ziemniaki. Ze względu na aromatyczny sos, świetnie smakuje również z chrupiącą bułką.

 

RYBA W POMIDORACH
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 łyżki oliwy z oliwek
  2. szalotka lub mała cebula
  3. ząbek czosnku
  4. 4 pomidory malinowe + gałązka małych (można też użyć pomidorów z puszki)
  5. sól, pieprz
  6. filety ryby, np. okonia morskiego (po 150 g każdy)
  7. 2 łyżki pesto rosso
  8. 2 łyżki orzeszków piniowych
  9. garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  2. Pomidory malinowe zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na małe kawałki. Małych pomidorów lub pomidorów na gałązkach nie obieramy. Pieczemy je z ogonkami i w skórce.
  3. Rybę myjemy, oczyszczamy z ości, osuszamy.
  4. Na oliwie podsmażamy posiekane: szalotkę i ząbek czosnku. Kiedy oliwa zacznie pachnieć, a cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory.
  5. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut.
  6. Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Na sosie układamy kawałki ryby, dokładamy małe pomidorki.
  8. Rybę solimy i smarujemy pesto rosso.
  9. Całość posypujemy orzeszkami pini i skrapiamy oliwą z oliwek.
  10. Rybę w pomidorach zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów).
  11. Po upieczeniu rybę posypujemy posiekaną bazylią.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

OKOŃ W POMIDORACH, PESTO I PINI

 

OKOŃ W POMIDORACH, PESTO I PINI

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.