Sałatka brokułowa z fetą i płatkami migdałów

Połączenie składników tej sałatki może się wydawać dziwne. Jednak smak jest zaskakujący. Smakuje pysznie i niecodziennie. W sałatce są brokuły, jest ser feta, sos majonezowo – jogurtowy z dodatkiem czosnku oraz…. uprażone płatki migdałów. Moim zdaniem to one nadają sałatce lekkości, chrupkości i nadzwyczajności.
Sałatka jest przepyszna i na stale gości w moim domu.

Sałatka z brokułami, fetą i płatkami migdałów
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. brokuły - podzielone na małe różyczki
  2. ser feta (1 kostka)
  3. garść płatków migdałów (ewentualnie całe migdały, wtedy siekamy je)
  4. majonez, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, kropla soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut na półtwardo.
  2. Po ugotowaniu zalewamy różyczki zimną wodą.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (lub ser bałkański).
  4. Przygotowujemy sos. Mieszamy duże 4 łyżki jogurtu naturalnego z solidną łyżką majonezu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku.
  5. Mieszamy brokuły i ser z sosem.
  6. Jeśli lubicie sałatki z większą ilością sosu, dodajcie jogurt i majonez wedle uznania.
  7. Płatki migdałów prażymy na patelni i dodajemy na samym końcu do sałatki.
  8. Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.