SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓWPołączenie składników tej sałatki może się wydawać dziwne. Jednak smak jest zaskakujący. Smakuje pysznie i niecodziennie. W sałatce są brokuły, jest ser feta, sos majonezowo – jogurtowy z dodatkiem czosnku oraz…. uprażone płatki migdałów. Moim zdaniem to one nadają sałatce lekkości, chrupkości i nadzwyczajności.
Sałatka jest przepyszna i na stale gości w moim domu.

Pozdrawiam serdecznie Karinę, moją poznańską Przyjaciółkę, u której pierwszy raz kilka lat temu jadłam właśnie taką sałatkę :)

SKŁADNIKI:

* brokuły – podzielone na małe różyczki

* ser feta – ja czasami dodaję kupiony w Lidlu ser bałkański, jest twardy, świetny do sałatek

* garść płatków migdałów

* majonez, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, kropla soku z cytryny

SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓWPRZYGOTOWANIE:

Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy kilka minut na półtwardo. Po ugotowaniu zalewamy różyczki zimną wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę (lub ser bałkański). Przygotowujemy sos. Mieszamy duże 4 łyżki jogurtu naturalnego z solidną łyżką majonezu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku. Mieszamy brokuły i ser z sosem. Jeśli lubicie sałatki z większą ilością sosu, dodajcie jogurt i majonez wedle uznania. Płatki migdałów prażymy na patelni i dodajemy na samym końcu do sałatki. Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

Asia

Print Friendly

Komentarze do “SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *