Tarta z pomidorami i pini

Akcja reakcja – szybka tarta! Tarta z pomidorami i pini jest na przegryzkę, może być na kolację, może na drugie śniadanie. 

Podpieczone ciasto francuskie wypełnione po brzegi pesto, małymi kolorowymi pomidorami i uzależniającymi orzeszkami pini uratowało nasz wieczór.

Tarta z pomidorami i pini
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 5 łyżek pesto rosso
  3. ok. 30 kolorowych, małych pomidorów
  4. 3 łyżki orzeszków pini
  5. sól morska
  6. pieprz czarny świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Jeśli używamy foremki metalowej, wyłóżmy ją najpierw papierem do pieczenia, a następnie na papier wyłóżmy ciasto.
  3. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się i podpiekamy je ok 15 minut na lekko brązowy kolor.
  4. Na spód podpieczonego ciasta wykładamy pesto rosso. Rozsmarowujemy je na dnie ciasta.
  5. na pesto wykładamy umyte pomidorki. Jeśli są duże, kroimy je na pół.
  6. Całość posypujemy orzeszkami pini, oprószamy solą i pieprzem.
  7. Tartę pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *