Warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej – Maciej Nowicki/Electrolux

Jeśli kuchnia historyczna, to tylko z Nim! 

Wilanowski mistrz kuchni Maciej Nowicki – odtwórca historycznych smaków, artysta dbający zarówno o koncept, formę, jak i treść kulinarnego dzieła. Od zawsze interesował się nowoczesną kuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii, którą studiował na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tam też mierzył się z problemami jej interpretacji pod okiem wybitnego historyka kulinariów Jarosława Dumanowskiego, z którym współpracuje do dziś.

Pyszne warsztaty w Villa Intrata zorganizował Electrolux, a ja zapraszam Was po obłędny przepis na karpia w mleku i inne, świąteczne pyszności.

Electrolux_Villa Intrata (73)

Karp w mleku po polsku
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Przepis dla 4 osób
  2. 600 g filetu karpia
  3. 1 kg scorzonery
  4. 50 g cukru
  5. 50 g masła
  6. 2 banie
  7. 2 l mleka
  8. 3 cebule
  9. 1 cytryna
  10. 5 goździków
  11. 20 g korzenia imbiru
  12. szczypta szafranu
PRZYGOTOWANIE
  1. Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy
  2. w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy
  3. ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem
  4. z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy
  5. do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez
  6. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą.
  7. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka
  8. i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Electrolux_Villa Intrata (66)

Śledzie z jajami łososia i octem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Przepis dla 4 osób
  2. 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy
  3. 500 g raków
  4. 100 g jaj łososia
  5. 50 g cukru
  6. 2 limonki
  7. 1 cytryna
  8. 50 ml octu jabłkowego
  9. 2 ząbki czosnku
  10. sól/pieprz
  11. olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu,
  2. aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego brązu, wlewamy sok z limonki oraz dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej
  3. i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Electrolux_Villa Intrata (68)

Potaź migdałowy z limoniami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Przepis dla 4 osób
  2. 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego
  3. 200 g migdałów płatków
  4. 100 g „pustego piernika”
  5. 50 ml miodu
  6. 10 jaj
  7. 50 ml octu jabłkowego
  8. 2 limonki
  9. szczypta gałki muszkatołowej
  10. sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym
  2. na bardzo wolnym ogniu prażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
  3. W tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny i dodajemy do niego migdały, gotujemy przez 15-20 minut. Jaja rozbijamy oddzielając żółtka i białka. Żółtka rozcieramy dokładnie. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym nabierając małą łyżeczką wrzucamy kolejno do gotującej się lekko wody. Piana z białek jest gotowa po 2 minutach gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Electrolux_Villa Intrata (80)

Mak au caramel
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Przepis dla 4 osób
  2. 400 g maku
  3. 600 ml mleka
  4. 300 ml śmietany 30 %
  5. 100 g cukru
  6. 100 ml miodu
  7. 100 g rodzynek
  8. 50 g pistacji
  9. 100 ml wódki różanej
  10. 8 świeżych fig
PRZYGOTOWANIE
  1. Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Figi przecinamy na pół, skrapiamy wódką różaną i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 15 minut. W tym samym czasie wsypujemy cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Electrolux_Villa Intrata (2) Electrolux_Villa Intrata (25) Electrolux_Villa Intrata (71) Electrolux_Villa Intrata (81) Electrolux_Villa Intrata (82) Electrolux_Villa Intrata (83)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *