Wołowina z prawdziwkami duszona w winie

wołowina duszona w winie

Choć złotego słońca za oknem sporo, to już ten czas. Czas na wolne gotowanie, rozgrzewanie organizmu, przygotowywanie do zimy. Czas spokoju, rozmyślań, wspomnień i marzeń.

Czas dobrego wina, wciągającej książki i jedzenia rozprawiającego się z jesiennymi smutkami.

Wołowina duszona w winie pachnąca prawdziwkami to jesienna klasyka tak oczywista jak ciepły koc i gorące kakao o poranku.

Smak podsmażonych na maśle grzybów przeplata się ze wspaniałym i bogatym bukietem dobrego wina. Danie gotuje się samo, wolno i nieoczekiwanie. Aromaty łączą się i idealnie uzupełniają. Całość po ugotowaniu dopełnia kieliszek wina – polskiego, najlepszego.

A tak piszą o nim jego Twórcy:

Dostojne wino DB.3’12 trafiło na 4 miesiące do beczki. Pocałunek francuskiego dębu z pięknego księcia uczynił mocarną cesarzową. Atrakcyjna szata otula smukłe ciało, a usta milczą z wrażenia. Wino kompletne. Ilość limitowana, paszporty mają tylko butelki z trzech 225-litrowych beczek. Wino odmianowe, Regent 100%.”

Smacznego,

A.

WOŁOWINA Z PRAWDZIWKAMI DUSZONA W WINIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. ok. 400 g prawdziwków
  2. 10 małych cebulek
  3. 1 kg wołowiny*
  4. 2 łyżki mąki
  5. kolorowe marchewki – w sumie 6 sztuk
  6. 3 szklanki czerwonego, mocnego, wytrawnego wina
  7. 1 szklanka bulionu wołowego
  8. liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
  9. sól, pieprz
  10. łyżka koncentratu pomidorowego
  11. ok. pół kostki masła
PRZYGOTOWANIE
  1. Prawdziwki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Jeśli mamy grzyby suszone, zalewamy je wrzątkiem i czekamy aż zmiękną.
  2. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy małe cebulki pokrojone wzdłuż.
  3. Cebulki chwilę podsmażamy, dodajemy do nich grzyby.
  4. Całość smażymy ok 10 minut.
  5. Grzyby powinny być lekko złote, zrumienione. Po usmażeniu cebuli i grzybów, przekładamy je do miski.
  6. Wołowinę, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  7. Każdy kawałek mięsa oprószamy mąką.
  8. W tym samym garnku ponownie rozgrzewamy dwie łyżki masła, obsmażamy mięso z każdej strony.
  9. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na dowolne kawałki.
  10. Do podsmażonego mięsa dodajemy grzyby z cebulką i marchewki.
  11. Całość zalewamy winem (najpierw dwa kubki).
  12. Wołowinę gotujemy na małym ogniu.
  13. Dodajemy zioła, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
  14. Całość podlewamy bulionem, zostawiamy na małym gazie.
  15. Danie powinno wolno się gotować, bez przykrycia.
  16. Po ok 30 minutach możemy dolać ostatni kubek wina.
  17. Danie zostawiamy na małym ogniu na ok 1,5 do 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy całość.
  18. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwagi
  1. * np. udziec lub łopatka
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
wołowina duszona w czerwonym winie

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *