Brak produktów w koszyku
Bułka z flądra
Ten przepis to bułka z flądra, trochę jak bułka z masłem, lecz nieco bardziej urozmaicony, pyszny, chrupiący i… ostry.
Taki właśnie mam plan na flądrę, która jest jedną z moich najulubieńszych bałtyckich ryb :)
Przepis powstał w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie i mam nadzieję, że dzięki tej całej serii ryby z Bałtyku są już Wam bardziej znane.
Więcej o storni przeczytacie TU, zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI (na 1 kanapkę):
*dwa filety z flądry
*sól i pieprz do smaku
*olej do smażenia
*4 łyżki mąki
*maślaną bułka burgerowa
*garść kapusty kiszonej
*pół cebulki
*10 orzechów laskowych
*łyżka miodu
*łyżka ostrego sosu chili
*10 plasterków świeżego ogórka
*szczypta soli
*pół łyżeczki cukru
*łyżka octu ryżowego
*1/4 łyżeczki chili
*4 łyżki majonezu
*1 łyżka srirachy lub innego sosu chili
Przygotowanie:
Filety z flądry doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w mące, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, żeby filety były złociste.
Bułkę burgerowa przekrawamy i grillujemy na patelni.
Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebule, posiekane orzechy laskowe, miód i ostry sos chili.
Świeżego ogórka kroimy w cienkie plastry, doprawiamy solą, cukrem, octem ryżowym oraz płatkami chilli.
Majonez mieszamy ze sriracha.
Bułkę z obu stron smarujemy pikantnym sosem majonezowym, układamy kiszona kapustę z orzechami, następnie smazone filety flądry a na koniec plasterki marynowanego ogórka.
Dodaj komentarz