Bułka z flądra

Ten przepis to bułka z flądra, trochę jak bułka z masłem, lecz nieco bardziej urozmaicony, pyszny, chrupiący i… ostry.

Taki właśnie mam plan na flądrę, która jest jedną z moich najulubieńszych bałtyckich ryb :)

Przepis powstał w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie i mam nadzieję, że dzięki tej całej serii ryby z Bałtyku są już Wam bardziej znane.

Więcej o storni przeczytacie TU, zapraszam po przepis :)

 

SKŁADNIKI (na 1 kanapkę):

*dwa filety z flądry

*sól i pieprz do smaku

*olej do smażenia

*4 łyżki mąki

*maślaną bułka burgerowa

*garść kapusty kiszonej

*pół cebulki

*10 orzechów laskowych

*łyżka miodu

*łyżka ostrego sosu chili

*10 plasterków świeżego ogórka

*szczypta soli

*pół łyżeczki cukru

*łyżka octu ryżowego

*1/4 łyżeczki chili

*4 łyżki majonezu

*1 łyżka srirachy lub innego sosu chili

Przygotowanie:

 

Filety z flądry doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w mące, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, żeby filety były złociste.

Bułkę burgerowa przekrawamy i grillujemy na patelni.

Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebule, posiekane orzechy laskowe, miód i ostry sos chili.

Świeżego ogórka kroimy w cienkie plastry, doprawiamy solą, cukrem, octem ryżowym oraz płatkami chilli.

Majonez mieszamy ze sriracha.

Bułkę z obu stron smarujemy pikantnym sosem majonezowym, układamy kiszona kapustę z orzechami, następnie smazone filety flądry a na koniec plasterki marynowanego ogórka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.