Brak produktów w koszyku
Sałatka nicejska z makrelą
Tradycyjna sałatka nicejska to ziemniaki, jajo, oliwki, cebula, zielona fasolka i tuńczyk. Mnie dziś naszło na sałatkę nicejską z lekkim twistem. Po porannej wizycie na targu, sałatkę przygotowałam z malutkich, młodych, rumianych ziemniaków, żółtej fasolki, 6 minutowego jajka, oliwek i… świeżej makreli, którą usmażyłam na chrupiąco.
makrela to fantastyczna ryba, którą najczęściej można kupić wędzoną. Jest bazą do wielu sałatek czy past. Jeśli uda Wam się kupić makrelę świeżą, uwierzcie mi, będziecie szczęściarzami, bowiem świeża makrela to złoto.
Widziałam już przepisy na ceviche z makreli, ja moją makrelę po prostu usmażyłam. Filety smażyłam na oliwie z masłem. Aby były super chrupiące, solidnie je wytarłam ręcznikiem papierowym, aby były suchuteńkie, a dodatkowo podczas smażenie skórą do dołu, docisnęłam rybę. Daje to gwarancję uzyskania chrupiące skórki, równo usmażonej.
W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie, zapraszam po pyszny przepis na sałatkę nicejska z makrelą.
Składniki dla 1 osoby:
*6 młodych ziemniaków
*garść fasolki
*jajo
*15 oliwek
*1 makrela
*łyżka majonezu
*sól
*cytryna
*oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie:
Makreli wycinamy dwa filety. Usuwamy ewentualne, pozostałe ości. Filety płuczemy i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę oprószamy solą.
Ziemniaczki gotujemy, a ugotowane podsmażamy na maśle na patelni, odkładamy.
Fasolkę gotujemy w posolonym wrzątku al dente.
Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 6 minut. Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Rybę smażymy skórą do dołu, dociskamy ją – po 2-3 minuty z każdej strony. Po obróceniu ryby na drugą stronę, filety polewamy sokiem z polowy cytryny.
Na talerzu układamy rumiane ziemniaczki, fasolkę, oliwki, 6 minutowe jajo i chrupiąca makrelę.
Sałatkę oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z majonezem.
Dodaj komentarz