Brak produktów w koszyku
Cynamonowo-waniliowy jabłecznik

Jak pisze w swojej książce „O jabłkach” Eliza Mórawska „jeśli chcemy sprzedać mieszkanie i jesteśmy umówienia z potencjalnym klientem na jego oglądanie, warto upiec szarlotkę. Nie ma nic piękniejszego i bardziej kojarzącego się z ciepłem domowego ogniska niż zapach kruchego maślanego ciasta, jabłek doprawionych cynamonem i wanilią dochodzący z piekarnika”.
Książka Elizy z whiteplate.com, którą mam została wydrukowana na unikatowym papierze „jabłkowym”. Część celulozy zastąpiono w nim przerobionymi obierkami z jabłek. Książka jabłkami niestety nie pachnie, za to zawiera mnóstwo cudownych, jabłkowych przepisów i obłędne fotografie.
Mój Karol na szarlotkę czy jabłecznik mówi „ciasto jabłonne”. Uwielbiam Jego literówki, przekręcanie wyrazów i tworzenie nowych. To jak z przepisami – nie trzymajmy się ich kurczowo. I skoro mamy grudzień, a za kilka dni Święta, dodajmy do naszego ciasta jabłonnego masłem pachnącego więcej cynamonu i wanilii.
Mój przepis to najprostsza wersja ciasta kruchego z jabłkami. Nie ma przy nim wiele pracy – wystarczy zagnieść kruche, bardzo maślane ciasto, spore kawałki jabłek przesmażyć na maśle wraz z przyprawami i zapiec całość.
Dobrej niedzieli,
A.
- ** na blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm
- *ciasto kruche
- 300 g przesianej mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru lub cukru drobnego
- ziarna z 1 laski wanilii
- *jabłka
- 6 jabłek jabłka
- 5 łyżek brązowego cukru (ewent. 2 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki miodu)
- łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 laska wanilii (cała + ziarna)
- garść płatków migdałów
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, ziarna z laski wanilii i zimne, posiekane masło.
- Ciasto szybko zagniatamy. Częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dno + ewentualnie boki).
- Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i podpiekamy ok 12-15 minut w 180 stopniach.
- Pozostałe ciasto odkładamy.
- Jabłka myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (mogą być ósemki).
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier (miód), cynamon, laskę wanilii oraz wydłubane z niej ziarenka i płatki migdałów.
- Całość przesmażamy do rozpuszczenia się cukru - ok. 10 min.
- Tak przesmażone jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta.
- Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i nakładamy na jabłka.
- Nożem robimy nacięcia.
- Ciasto oprószamy cynamonem i brązowym cukrem.
- Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach.
- Ciasto jabłonne możemy podawać z lodami waniliowymi lub cynamonowymi :)


Ewelina
Ciasto jest pyszne, jednak w moim przypadku proporcje okazały się nieodpowiednie do blaszki o wymiarach 20×30. Ciasta kruchego wyszło zdecydowanie za mało – ledwo udało mi się wylepić dno (bardzo cienką warstwą) a na górną zostało już tylko na kilka pasków, z których ułożyłam kratkę. Jabłek też wyszło niewiele – w rezultacie powstał cieniutki placek jabłkowy (o całkowitej grubości może 1,5 cm), wydaje mi się więc, że to składniki na znacznie mniejszą blaszkę. Co nie zmienia faktu, że zniknęło w mig! ;)