Brak produktów w koszyku
Dżem brzoskwiniowy bez cukru
Dżemy bez cukru? To możliwe! Wszystko dzięki janginizacji i super słodkim owocom.
Wybierzcie więc piękne, zdrowe, soczyste, dojrzałe i słodkie owoce i rozprawcie się z nimi jedynie ze szczyptą soli.
O JANGINIZACJI przeczytacie TU. Do przygotowanie dżemu brzoskwiniowego bez cukru będzie Wam potrzebny garnek (najlepiej z podwójnym dnem), słoiki i dojrzałe owoce. Do dzieła!
D
- 1 kg owoców
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- Owoce myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki, umieszczamy w garnku.
- Rozgniatamy je posiłkując się np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Do owoców dodajemy szczyptę soli (dosłownie i nie więcej), mieszamy całość.
- Owoce trzymamy na malutkim gazie ok godziny.
- Mieszamy często.
- Owoce rozpadną się, puszczą sok.
- Gorące owoce przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików.
- Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 30 minut.
- Ten proces nazywamy pasteryzacją na sucho.
- Po tym czasie wyjmujemy słoiki z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarni lub piwnicy.
Adriano
Czy owoce należy obrać ze skórki?