Flądra smażona w panko

Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.

Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

https://naturalniebaltyckie.pl/edukacja/baltyckie-gatunki-ryb

 

Anegdota: Jeden z Profesorów Wydziału Nauko Żywności i Rybactwie zapytany czym się różni Stornia od Flądry odpowiedział: „Stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru :)

 

Flądra kojarzy mi się z wakacjami w Świnoujściu i ze Smażalnią Kergulena, gdzie flądrę zawsze zamawiam. Uwielbiam ją, zjadam calusieńką!

Tę flądrę przyrządziłam podobnie choć nieco inaczej, bo musnęłam ją panko, podałam z ziemniakami hasselback i surówką z czerwonej kapusty, którą za sprawą magicznego sosu jem nałogowo.

 

FLĄDRA:

1 flądra

1 jajko

10 łyżek panko (japońska bułka tarta, zrobiona z chleba tostowego)

natka pietruszki

sól

olej

ZIEMNIACZKI:

5 ziemniaków

oliwa z oliwek

sól morksa

SURÓWKA + SOS

1/4 kapusty czerwonej

2 łyżki pasty miso

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)

1 cm korzenia imbiru

 

Kapustę drobno kroimy, dodajemy do niej sos, który przygotowujemy mieszając ze sobą miso, miód, musztardę, ocet winny i starty imbir.

Tak przygotowaną kapustę odstawiamy do przegryzienia się składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyszorowane ziemniaczki nacinamy ostrym nożem co 1-2 mm. Ziemniaczki polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Flądrę porządnie myjemy, oczyszczamy z wnętrzności, wycieramy ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju. W jednej misce roztrzepujemy jajko, w drugiej mieszamy panko z drobno posiekaną natką.

Flądrę oprószamy solą z obu stron. Obtaczamy ją w jajku i panko z natką. 

Flądrę smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.