Brak produktów w koszyku
Flądra smażona w panko
Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.
Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.
https://naturalniebaltyckie.pl/edukacja/baltyckie-gatunki-ryb
Anegdota: Jeden z Profesorów Wydziału Nauko Żywności i Rybactwie zapytany czym się różni Stornia od Flądry odpowiedział: „Stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru :)
Flądra kojarzy mi się z wakacjami w Świnoujściu i ze Smażalnią Kergulena, gdzie flądrę zawsze zamawiam. Uwielbiam ją, zjadam calusieńką!
Tę flądrę przyrządziłam podobnie choć nieco inaczej, bo musnęłam ją panko, podałam z ziemniakami hasselback i surówką z czerwonej kapusty, którą za sprawą magicznego sosu jem nałogowo.
FLĄDRA:
1 flądra
1 jajko
10 łyżek panko (japońska bułka tarta, zrobiona z chleba tostowego)
natka pietruszki
sól
olej
ZIEMNIACZKI:
5 ziemniaków
oliwa z oliwek
sól morksa
SURÓWKA + SOS
1/4 kapusty czerwonej
2 łyżki pasty miso
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
1 cm korzenia imbiru
Kapustę drobno kroimy, dodajemy do niej sos, który przygotowujemy mieszając ze sobą miso, miód, musztardę, ocet winny i starty imbir.
Tak przygotowaną kapustę odstawiamy do przegryzienia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyszorowane ziemniaczki nacinamy ostrym nożem co 1-2 mm. Ziemniaczki polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Flądrę porządnie myjemy, oczyszczamy z wnętrzności, wycieramy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju. W jednej misce roztrzepujemy jajko, w drugiej mieszamy panko z drobno posiekaną natką.
Flądrę oprószamy solą z obu stron. Obtaczamy ją w jajku i panko z natką.
Flądrę smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty.
Dodaj komentarz