Szybka rybna zupa z turbotem

 

Turbot to przepyszna ryba, która obdarowuje nas aż czterema, pięknymi, białymi filetami. Skóra turbota nie jest jadalna. Turbota można piec, można smażyć. Przygotowałam jakiś czas temu taco z turbotem, a dziś w ramach projektu #NaturalnieBaltyckie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bardzo aromatyczną i pożywną zupę rybną. Robię tę zupę zawsze kiedy mam ochotę na coś zdrowego, pomidorowego i rozgrzewającego :)

 

SZYBKA ZUPA RYBNA Z TURBOTEM (2-3 porcje)

SKŁADNIKI:

 1 turbot

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

puszka pomidorów

3 łyżki czerwonej fasoli

3 łyżki kukurydzy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki wędzonej

pół łyżeczki kuminu

odrobina cukru

sok z cytryny

natka pietruszki

świeżo mielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek.

Kiedy cebula będzie zrumieniona wlewamy pomidory. Puszkę uzupełniamy wodą, dolewamy do zupy.

Dodajemy kukurydzę, fasolę oraz przyprawy – paprykę wędzoną, kumin, sól, odrobinę cukru.

Zupę gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.

Turbota myjemy, oczyszczamy, rozcinamy i wykrawamy 4 filety.

Filety kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy dosłownie na 5 minut.

Wyłączamy gaz, dodajemy sok z cytryny, dorzucamy posiekaną natkę i pieprz, mieszamy.

Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy kilka minut aż rybka dojdzie. Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.