Brak produktów w koszyku
Szybka rybna zupa z turbotem

Turbot to przepyszna ryba, która obdarowuje nas aż czterema, pięknymi, białymi filetami. Skóra turbota nie jest jadalna. Turbota można piec, można smażyć. Przygotowałam jakiś czas temu taco z turbotem, a dziś w ramach projektu #NaturalnieBaltyckie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na bardzo aromatyczną i pożywną zupę rybną. Robię tę zupę zawsze kiedy mam ochotę na coś zdrowego, pomidorowego i rozgrzewającego :)
SZYBKA ZUPA RYBNA Z TURBOTEM (2-3 porcje)
SKŁADNIKI:
1 turbot
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
puszka pomidorów
3 łyżki czerwonej fasoli
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki kuminu
odrobina cukru
sok z cytryny
natka pietruszki
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek.
Kiedy cebula będzie zrumieniona wlewamy pomidory. Puszkę uzupełniamy wodą, dolewamy do zupy.
Dodajemy kukurydzę, fasolę oraz przyprawy – paprykę wędzoną, kumin, sól, odrobinę cukru.
Zupę gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.
Turbota myjemy, oczyszczamy, rozcinamy i wykrawamy 4 filety.
Filety kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy dosłownie na 5 minut.
Wyłączamy gaz, dodajemy sok z cytryny, dorzucamy posiekaną natkę i pieprz, mieszamy.
Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy kilka minut aż rybka dojdzie. Smacznego :)
Dodaj komentarz